Svijet     | 02.10.2019. 10:35 |

Talibani će posjetiti Pakistan i razgovarati o propalim pregovorima sa SAD-om

FENA Internet

KABUL, 2. oktobra (FENA) - Delegacija afganistanskih talibana posjetit će Pakistan u srijedu, saopćila je ova pobunjenička grupa, jedna od posjeta u okviru obilaska regionalnih sila nakon što su propali mirovni pregovori sa SAD-om.

Delegacija talibanskih članova, koju predvodi Mullah Abdul Ghani Baradar, jedan od osnivača grupe, razgovarat će o "važnim pitanjima" s pakistanskim zvaničnicima u glavnom gradu, Islamabadu, izjavio je na Twitteru glasnogovornik talibana Suhail Shaheen.

Pakistan je podržao talibane od njihovog osnivanja usred građanskog rata u Afganistanu početkom devedesetih, podsjeća Reuters.

Sjedinjene Države i afganistanska vlada, koju uživa podršku SAD-a godinama, sumnjaju da Pakistan održava podršku militantima, kao alat za blokiranje širenja utjecaja Indije u Afganistanu, uprkos pakistanskim demantijima.

Talibani namjeravaju izvjestiti pakistansko rukovodstvo o faktorima koji su doveli do propadanja pregovora sa Sjedinjenim Državama s ciljem postizanja sporazuma koji omogućava da se američke i druge strane trupe povuku u zamjenu za talibanske sigurnosne garancije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Šest ubijenih u napadu na kineske inžinjere u Pakistanu

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo