Magazin     | 02.10.2019. 08:31 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 2. listopada (FENA) - 

- 322. pr.n.e. Umro Aristotel, starogrčki filozof i prirodoslovac koji je postavio Zemlju u središte svemira. Naglašava važnost logike ili rasuđivanja u filozofiji, a njegov filozofski sustav aristotelizam uči da se ljudsko znanje postiže najprije pomoću osjetnog iskustva.

- 1187. Arapski vojskovođa i egipatski sultan Saladin preoteo Jerusalem od krstaša, što je 1189. izazvalo Treći krstaški rat.

- 1803. Umro Samuel Adams, američki političar, organizator i ideolog borbe sjevernoameričkih kolonija za neovisnost, jedan od potpisnika Deklaracije o neovisnosti 1776. godine.

- 1851. Rođen Ferdinan Foch, francuski maršal, zapovjednik savezničkih armija u završnim operacijama u Prvom svjetskom ratu, koje su dovele do kapitulacije Njemačke.

- 1869. Rođen Mohandas Karamchand Gandhi, nazvan Mahatma, narodni vođa i predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac moderne Indije. Ubio ga hinduistički fanatik u atentatu u siječnju 1948. godine.

- 1895. Rođen Jakov Gotovac, hrvatski dirigent i skladatelj. Autor popularne komične opere "Ero s onog svijeta".

- 1943. Partizanske jedinice za vrijeme Drugog svjetskog rata oslobodile Tuzlu, koja je tada bila jedan od najvećih slobodnih gradova u porobljenoj Europi.

- 1944. Nakon 63 dana teških borbi, Nijemci su ugušili ustanak stanovnika Varšave. Poginulo je oko 250.000 Varšavljana, veliki broj je završio u nacističkim koncentracionim logorima.

- 1990. Na aerodromu u kineskom gradu Guangdžou poginulo 127 osoba kada je oteti kineski zrakoplov udario u dva zrakoplova koja su stajala na aerodromskoj pisti.

- 1998. Jean-Paul Akayesu, bivši major armije Ruande, optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti, osuđen je u Haagu na tri doživotne robije.

- 1999. Kina i Rusija proslavile prvom zajedničkom vojnom vježbom 50. godišnjicu diplomatskih odnosa.

- 2017. Umro Tom Petty, američki kantautor, gitarista i producent, poznat i kao član nekadašnje supergrupe Traveling Wilburys, koju su uz njega sačinjavali George Harrison, Jeff Lynne, Bob Dylan i Roy Orbison. 

- 2017. Umrla Azra Kolaković, poznatija kao Donna Ares, bosanskohercegovačka pop pjevačica.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana