Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 06:59 |

'Opća bolnica' - Svečano otvaranje i donacija za Odjeljenje pedijatrije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Prvi put od osnivanja Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo u toj zdravstvenoj ustanovi formirano je Odjeljenje pedijatrije, a svečano otvaranje je zakazano za danas.

Moderno Odjeljenje pedijatrije smješteno je na površini od 740 kvadratnih metara, a čine ga Odsjek za prijem i dnevnu bolnicu, Odsjek za opću pedijatriju i Odsjek za neonatologiju.

Dnevna bolnica Odjeljenja pedijatrije je novina, a uz to je i pedijatrijsko savjetovalište. Odjeljenje raspolaže sa 15 terapeutskih kreveta, a buduće pacijente će liječiti devet pedijatara, dvije glavne i 16 pedijatrijskih sestara, koji će pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo osiguralo je iz budžeta za 2019. godinu finansijska sredstva potrebna za nabavku opreme, dok je prethodne godine osiguralo sredstva za rekonstrukciju prostora.

- Projekt od velikog javnog značaja pomogla je i kompanija Coca-Cola, koja će u danas donirati inkubator za prijevremeno rođenu djecu, ali i  studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić, koje su besplatno oslikale prostor pedijatrije omiljenim likovima iz crtanih filmova da bi boravak pacijentima u toj zdravstvenoj ustanovi bio što ugodniji – saopćeno je iz Opće bolnice.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Opća bolnica Sarajevo - Obilježena godišnjica smrti doktora Abdulaha Nakaša

Turski ambasador u BiH posjetio Opću bolnicu, interesirao se za rad u pandemiji

Gavrankapetanović: Otvarati Opću bolnicu dalje prema pacijentima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'