Kultura     | 01.10.2019. 20:39 |

MESS - Prijatelji se prisjetili djela Borke Pavićević i Slobodana Milatovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Razgovor u znak sjećanja na Borku Pavićević i Slobodana Milatovića, kolega i prijatelja Direkcije festivala MESS, održan je večeras u Sarajevu u okviru MESS OFF programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Istaknuto je da su dramaturginja i kulturna aktivistica Borka Pavičević i reditelj i osnivač crnogorskog FIAT festivala Slobodan Milatović dali za života veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji.

U uvodnom obraćanju reditelj i umjetnički rukovodilac festivala MESS Dino Mustafić rekao je da taj susret nije komemoracija već svjedočenje o važnosti njihovog djela i opusa.

- Slobo je bio strašno strastven čovjek i uvijek naš dragi kolega. Bio je otac alternativnog teatra u Crnoj Gori i neko ko je uvijek okupljao ljude. Borka je bila fenomenalan dramaturg i karizmatična žena fenomenalne energije. Bila je izuzetna osoba koja je javno znala reći ne i od nje sam naučio da treba biti glasan i da stvari treba nazivati pravim imenom - naveo je Mustafić.

Pozorišna rediteljica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda Ana Miljanić hvalila je neponovljivu pojavu njene prijateljice i suradnice Borke Pavićević.

- Bila je takva da bi se miješala u predstavu čak i u trenutku dok se igra, imala je nevjerovatnu energiju. Danas smo tu jer se pitamo kako da se, osim što će nam nedostajati, odnosimo prema njenom naslijeđu i nevjerovatnom naporu da ukaže da je pozorište nužno i važno i da zahtjeva veze - istakla je Miljanić.

Glumica Varja Đukić poistovjetila je Borkin žar za prijateljstvo i za stvaranje veza između ljudi sa Slobinom posvećenošću saradnji i inspirisanju mladih.

- Slobo je stvorio atmosferu iz koje su nastajali glumci i reditelji. To je bio čovjek nepresušnih ideja i nepresušne ljubavi za druge - naglasila je Đukić.

- Često smo imali suprotstavljena mišljenja kada je u pitanju razvoj FIAT-a, i on je uvijek dopuštao da moja bude zadnja, čak i kad nisam bila u pravu. Ali bez toga ne bi bila to što sam danas - navela je Ana Vukotić, Slobina dugogodišnja saradnica koja ga je naslijedila na mjestu direktora FIAT festivala, pohvaljujući njegov stav prema smjeni generacija, ističući zahvalnost za njegovu pomoć u profesionalnom razvoju.

Skupu su prisustvovali i svoje osvrte dali i Gorčin Stojanović, Suada Kapić, Dževdet Tuzlić, te druge kolege i prijatelji, saopćeno je iz Festivala MESS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta