Ekonomija     | 01.10.2019. 15:45 |

Međusobnim dijalogom do boljeg poslovnog okruženja - okrugli stol

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. listopada (FENA) - Okrugli stol na temu "Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja", u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS), održan je u utorak u Vitezu s ciljem unaprjeđenja gospodarskog ambijenta i rasterećenja gospodarstva kroz provođenje mjera fiskalne politike.

"Pozivu organizatora odazvao se velik broj gospodarstvenika, ali i dužnosnika HNS-a, nositelja izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina predvođenih predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem koji je pružio podršku skupu kazavši da je politika danas ponovno u Vitez došla slušati gospodarstvenike jer bez njih i bez novih radnih mjesta sve političke borbe su uzalud", priopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Skup je otvorila federalna ministrica financija Jelka Milićević predstavivši aktualnu fiskalnu poziciju u Federaciji uz određene korisne podatke koji su, između ostaloga, i Ministarstvu poslužili kao polazna točka za određene zakonske izmjene o kojima se danas raspravljalo.

Ministrica Milićević istaknula je trend rasta poslovnih prihoda te trend ostvarene dobiti. Prema njezinim riječima, evidentan je rast broja društava koja su ostvarila dobit te povećana vrijednost ostvarene dobiti, kao i trend uvećanja imovine kojom se stvara nova vrijednost.

Prosječna plaća po prvi put u Federaciji BiH prešla je iznos od 900 maraka, kazala je ministrica Milićević te napomenula da je iznos prosječne plaće stagnirao godinama, a bilježi se i rast prosječne mirovine.

Ministrica je pozvala gospodarstvenike da uzmu aktivnu ulogu u definiranju održivih zakonskih rješenja koja će pomoći razvoju gospodarstva, ali i izbjeći ugrožavanje ostalih korisnika javnih fondova poput proračunskih korisnika, umirovljenika, korisnika socijalnih sredstva ali i prihode nižih razina vlasti.

"Pratimo situaciju u zemlji, regiji, pokušavamo prepoznati probleme s kojima se suočavate jer su to i naši problemi", kazala je Milićević i prisutne upoznala s novim zakonskim rješenjima koji su trenutno u proceduri, a od kojih su najvažniji zakon o porezu na dohodak i zakon o doprinosima, dok je zakon o računovodstvu i reviziji u završnoj fazi.

"Svi znamo što su problemi, no idemo pronaći balans, održavati dijalog s gospodarstvenicima podržavati niže razine vlasti u kontinuiranoj provedbi reformskih procesa", poručila je na kraju svog izlaganja ministrica Milićević.

Voditeljica ureda i pomoćnica ministrice financija Mirjana Vučić predstavila je nekoliko mjera koje je Ministarstvo sistematiziralo i koje bi u kratkom vremenskom razdoblju imale učinak na zahtjevan proces rasterećenja gospodarstva, smanjenja platnih naloga i povećanje broja radnih mjesta, a koje zahtijevaju konstruktivne rasprave s više strana.

Prva od mjera su dva spomenuta ključna, reformska zakona koji bi trebali smanjiti troškove rada, formalizirati neformalno i smanjenjem nameta otvoriti prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

Druga mjera je uređenje oblasti neporeznih prihoda, evidencija parafiskalnih nameta koji stvaraju veliki teret gospodarstvenicima, a plan je i unapređenje procesa dobivanja dozvole i registracija imovine kroz smanjenje broja procedura, potrebne dokumentacije i troškova odnosno što veće ulaganje u digitalizaciju.

Vidna je potreba za olakšanjem procesa registracije i gašenje gospodarskih subjekata te unaprjeđenje financijskog poslovanja i pristupa financiranju poduzeća i poduzetnika, istaknuto je.

Među mjerama je i unaprjeđenje sustava kontrole, primjene zakona i sustav vladavine prava, odnosno jednak i ravnopravan inspekcijski nadzor za sve kao i jačanje institucija poput FIA-e i FIPA-e te njihova što učinkovitija međusobna suradnja.

S obzirom kako je cilj svih tih mjera pronaći balans između rasterećenja gospodarstva te stabilnosti javnih prihoda, najviše vremena ostavljeno je za raspravu, odnosno komentare i prijedloge nazočnih gospodarstvenika Središnje Bosne.

Deklariranje proizvoda, isticanje cijena, doprinosi na bruto plaću, nekvalificirana radna snaga, školovanje kadra - ukidanja tehničkih škola, način ophođenja države prema proizvodnim tvrtkama, problematika izvoza, visina osobnih dohodaka u realnom sektoru, reforma javne uprave, samo su neke od otvorenih tema i prijedloga koje su nazočni iznijeli.

Bilo je i suprotnih mišljenja glede predstavljenih zakonskih rješenja, kao i poruka upućenih od gospodarstvenika poput one da se o povećanju plaće treba prestati pričati i jednostavno to učiniti, navodi se u priopćenju.

Prisutnima se obratila i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, kazavši kako će se dužnosnici pobrinuti da svi prijedlozi izneseni na okruglom stolu, odnosno primjedbe, ne budu uzaludni nego da se na njih pokuša utjecati.

Načelnik Viteza Tomislav Bošnjak-Matić bio je domaćin okruglog stola koji je organiziran u suradnji s predstavnicima Federalnog ministarstva financija, Sveučilištem u Mostaru, Odjelom za financije i Odjelom za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a i Udrugom poslodavaca Vitez.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Stadion Poljud suspendiran do konačne odluke Disciplinske komisije HNS-a

Obustavljen postupak protiv HNS-a za utakmicu s Armenijom

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog Armenije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu