Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 11:49 |

U Neumu održan sastanak savjetodavnog tijela za program 'Škole za 21. vijek'

FENA Saopćenje

NEUM, 1. listopada (FENA) - Nakon uspješno završenog prvog i početka drugog ciklusa programa, u Neumu je održan sastanak savjetodavnog tijela za program "Škole za 21. vijek" na kojemu je, pored predstavnika British Councila i veleposlanika Velike Britanije u BiH, Matthew Fielda, sudjelovalo i osam predstavnika ministarstava obrazovanja iz cijele zemlje s različitih razina vlasti.

Program "Škole za 21. vijek", kojeg je osmislio i provodi British Council, a financira britanska Vlada, pruža priliku da preko milijun učenika na zapadnom Balkanu razvije ključne vještine i vještine kodiranja.

Tijekom tri godine, program će obuhvatiti preko 4.000 škola u regiji, od čega 565 u Bosni i Hercegovini, kojima će osigurati alate, opremu i druge resurse da bi unaprijedili obrazovne prakse u učionicama.

Važan dio programa su obuke za direktore i nastavnike osnovnih škola iz oblasti ključnih vještina i kodiranja, koje pružaju uvid u metode i vještine relevantne za rad s učenicima osnovnih škola u doba digitalne transformacije.

Za uspjeh i konkurentnost na globalnom tržištu rada neophodne su ključne vještine te digitalna pismenost i kreativnost. Program "Škole za 21. vijek" podržava razvoj mladih ljudi na zapadnom Balkanu u ovim oblastima kako bi izgradili bolju budućnost i bili konkurentniji na promjenjivom tržištu rada, navode organizatori.

Prilikom okupljanja u Neumu, veleposlanik Field je naglasio značaj zajedničkog djelovanja na reformi obrazovanja, dok je direktorica British Council ureda u BiH posebnu pažnju posvetila već vidljivim rezultatima programa, između ostalog veliki broj škola (130) i nastavnika/ca (745) koji su bili dio prvog ciklusa, ali i onih koje će se u program uključiti kroz drugi ciklus (127 osnovnih škola i 656 nastavnika/ca koji će primiti obuku kako bi mogli uvrstiti upotrebu micro:bit uređaja u svoje svakodnevne sate i izvannastavne aktivnosti).

Budući da sudjelovanje u programu "Škole za 21. vijek" ne podrazumijeva samo fokus na nastavu, nego i izvannastavne aktivnosti, škole uključene u program i njihovi učenici/ce će imati priliku da budu dio Koding klubova i sudjeluju na nacionalnim i regionalnim natjecanjima u kodiranju na kojim će odmjeriti snage sa vršnjacima iz škola širom zapadnog Balkana, gdje se ovaj program sprovodi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

U nekoliko škola na području KS dojave o postavljenim bombama

Još jedna škola u FBiH zabranila mobitele

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'