Bosna i Hercegovina     | 01.10.2019. 10:36 |

Mašović na primopredaji dužnosti načelnika Generalštaba štaba Oružanih snaga SAD

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, na poziv Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, prisustvovao je svečanoj ceremoniji povodom primopredaje dužnosti i ceremoniji organizovanoj u čast novog načelnika Generalštaba OS SAD-a.

Ceremonija je održana u ponedjeljak u bazi Myer-Handerson Hall u Saveznoj državi Virdžiniji.

U prisustvu najviših državnih i vojnih zvaničnika SAD-a, kao i visokih zvaničnika van SAD-a, dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga SAD-a, dvadesetu po redu, preuzeo je general Mark A. Milley.

Da se radi o posebno važnom događaju za tu zemlju, potvrđuje prisustvo velikog broja zvanica, a među njima su bili i američki predsjednik Donald J. Tramp, potpredsjednik Michael R. Pence, te državni sekretar za odbranu Mark T. Esper i drugi visoki vojni i civilni zvaničnici State Departmenta SAD-a.   

General Mark A. Milley se u svom obraćanju zahvalio svima koji su se odazvali pozivu na ceremoniju, što je, kako je naglasio, ”dokaz da svi dijelimo zajedničke vrijednosti”.

Osim prisustva ceremoniji, bila je to i prilika za susrete načelnika ZŠ OSBiH generalpukovnika Senada Mašovića sa visokim vojnim zvaničnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane SAD-a, kao i predstavnicima drugih oružanih snaga koje su prisustvovale svečanosti.

Mašović se susreo i s novim komandantom Nacionalne garde Maryland generalmajorom Timothy Gowenom s kojim je razgovarao o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje OSBiH i NG Maryland i mogućnostima proširenja saradnje.

Mašović je zaželio uspješan rad generalu Gowenu na novoj dužnosti i izrazio nadu da će NG Maryland nastaviti pružati pomoć i podršku OSBiH u dostizanju većeg stepena operativnih  sposobnosti i realizaciji budućih projekata koji bi OSBiH pomogle u daljim aktivnostima u izvršenju zakonom definisane misije i zadataka, kao i dostizanju NATO standarda.

U sastavu vojne delegacije OSBiH koja je prisustvovala ovoj ceremoniji, pored generala Mašovića, bili su šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako i vojni ataše BiH u SAD brigadir Zoran Batarilo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo