Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 15:51 |

Magazinović, Đonlagić i Stevandić o sjednici Kolegija

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Šef zastupničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović današnji sastanak proširenog sastava Kolegija je prokomentirao izostankom dogovora o zakazivanju sjednice Predstavničkog doma i o formiranju stalnih parlamentarnih komisija.

Magazinovićev je zaključak da je na političkoj sceni BiH aktuelan rijedak slučaj prema kojem  parlamentarna većina blokira rad Parlamenta, za razliku od opozicije.

Vrlo je teško, po njegovim riječima, procijeniti da li je trenutna situacija bliža obaranju vremenskog „rekorda“ u neformiranju vlasti nakon izbora ili je, pak, bliža postizanju dogovora.

- U ovoj državi je sve moguće i sve je nemoguće - kazao je Magazinović i dodao vlastitu tvrdnju da suštinskih prepreka za rad Predstavničkog doma zapravo nema.

Šef Kluba Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić je nakon današnjeg zasjedanja Kolegija izjavio novinarima da Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpski klub ne poštuju procedure i ne žele konstituciju Predstavničkog doma dok ne bude formiran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Po Đonlagićevom mišljenju, navedeni politički subjekti ova dva pitanja vezuju jedno za drugo iako to ne nalažu poslovničke odredbe o konstituiranju zakonodavnog i izvršnog organa vlasti.

Uz napomenu da na odlučivanje državnih organa trenutno čeka više od 30 zakonskih rješenja i 45 međunerodnih sporazuma, s više od milijardu odobrenih eura, Đonlagić ističe da na današnjem sastanku nije bilo sluha da se stvari kreću ka zakazivanju sjednice Predstavničkog doma.

Šef zastupnika Srpskog kluba u tom domu Nenad Stevandić smatra korektnim što su prve dvije najavljene tačke dnevnog reda - utvrđivanje preostalih prijedloga za izbor članova stalnih komisija Doma i dogovor o radu druge sjednice tog parlamentarnog nivoa, zamijenjene općenitom raspravom o nefunkcioniranju institucija BiH.

Najveća laž je, po Stevandićevim riječima, da postoji blokada Parlamentarne skupštine BiH. Uzrok sadašnjeg stanja je, tvrdi on, što iz Predsjedništva BiH u parlamentarnu proceduru ne dolazi prijedlog za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Opću situaciju čija su posljedica, po njegovoj ocjeni, poremećaj u međunacionalnim odnosima, ratnohuškačke izjave i sl., stabiliziralo bi poštivanje izbornih rezultata, odnosno kada bi pobjednici formirali vlast.

Stevandić se nada da će ishod iniciranog sastanka kolegija oba doma PSBiH s Predsjedništvom BiH biti upućivanje u parlamentarnu poceduru prijedloga za imenovanje predsjedavajućeg budućeg novog saziva Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana