Ekonomija     | 30.09.2019. 15:30 |

USAID/PPMG - Za biznise žena iz marginaliziranih grupa u Novom Gradu 35.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) u saradnji s Općinom Novi Grad osigurao je 35.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti proizvodnje, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa. 

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene. 

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je dosad podržano više od 100 biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

 Ugovori o dodjeli sredstava bit će potpisani sa četiri žene u sali Skupštine Općine Novi Grad u utorak, 1. oktobra, saopćeno je iz USAID/PPMG. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Žene čine više od polovice ministara u novoj vladi španskog premijera Pedra Sáncheza

Islandska premijerka pridružila se ženama u štrajku zbog nejednakih plata i rodno zasnovanog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana