Bosna i Hercegovina     | 30.09.2019. 14:54 |

Skupština ZDK-a usvojila odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. septembra (FENA) - Zastupnici u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona usvojili su danas, natpolovičnom većinom glasova, Odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i bespravnih zahvata. Za takvu je odluku glasalo 18 zastupnika, 10 je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržanih.

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline ZDK, zaključkom s jedne od ranijih sjednica Skupštine ZDK-a, dobilo je obavezu da uredi ovu oblast i omogući privremeno priključivanje takvih objekata na komunalnu infrastrukturu, do ishodovanja odobrenja za građenje.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Mladen Simić, koji je bio jedan od rijetkih diskutanata o toj tačci, iznio je svoj stav da je pravni osnov za donošenje te odluke, u najmanju ruku, upitan te da se time stvara pravna anarhija.

-Nevjerovatno je da se podržavaju odluke koje nisu u skladu sa zakonom. Nisu u skladu sa materijalnim propisom i, po nama iz SDP-a, ova odluka ne može ostati na snazi - poručio je Simić.

On je napomenuo kako je i Ministarstvo finansija ZDK dalo negativno mišljenje za spomenutu odluku, navodeći da se trebalo konsultirati i lokalne zajednice, kojima će se u konačnici i podnositi zahtjevi za legalizaciju.

-Derogira se zakon o prostornom uređenju ZDK-a, koji jasno propisuje na koji se način reguliše nelegalna gradnja. Gubi se smisao inspekcijskog nadzora, podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinskih i urbanističkih dozvola. Sve je, sada, svedeno na jednu komisiju od pet ljudi - ocijenio je Simić, upozorivši da se ne može bilo kakvom odlukom mijenjati zakon.

Klub SDP-a, najavio je, iskoristit će sve pravne mehanizme da ova odluka ipak ne zaživi jer, po njemu, nije dobra za građane ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a, povučeni planovi ZZO i SZZZDK za 2023.

Skupština ZDK-a usvojila rebalans budžeta i omogućila isplatu jednokratne pomoći

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo