Politika

PSVE - Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica nagrade 'Václav Havel'

Saopćenje

SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade za ljudska prava Vaclav Havel koju od 2009. godine dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Nagrada je uručena danas na svečanoj ceremoniji u Strazburu, a osim Inicijative, nagradu je dobio i Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Yorov, advokat koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika bio u užem izboru za dodjelu nagrade.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Ivan Đurić je na ceremoniji dodjele nagrade u Strazburu rekao da će Inicijativa u čitavom regionu nastaviti da radi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na ličnim iskustvima i znanju.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja poticaj da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država zapadnog Balkana nastoje da naruše mir u regionu, ali i da kreira još više mogućnosti za građane kroz regionalne razmjene i dijalog jačaju saradnju između društava i država regiona.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.