Svijet     | 30.09.2019. 12:12 |

Nemiri u izbjegličkom kampu na Lesbosu nakon smrtonosnog požara

FENA Internet

LESBOS, 30. septembra (FENA) - Najmanje dvije osobe stradale su u požaru u izbjegličkom kampu na grčkom ostrvu Lesbos zbog čega je došlo do izbijanja nereda među migrantima.

Žena i dijete poginuli su u požaru u pretrpanom kampu Moria na ostrvu Lesbos, javila je novinska agencija Atina pozivajući se na policijske izvore. Tijelo žene prevezeno je u ostrvsku opću bolnicu, dok su tijelo djeteta migranti predali vlastima.

Međutim, broj poginulih nije poznat. Jedan svjedok kazao je da su tri osobe smrtno stradale u požaru, koji se proširio na šest ili sedam skloništa.

- Pronašli smo ugljenisana tijela dvoje djece i tijelo ženske osobe. Djecu smo zamotali u deke i predali vatrogasnoj službi - kazao je 15-godišnji afganistanski migrant Feduz.

Dopisnik AFP-a vidio je dva tijela, jedna okruženo ožalošćenim članovima porodice.

Požar u kampu je ugašen iz aviona. Ali, migranti su se okupili jer su bijesni zbog vremena koliko je vlastima trebalo da reaguju na incident, a policija je kasnije ispalila suzavac kako bi prekinula nemire.

U saopćenju se navodi da je do nemira došlo nakon što su izbila dva odvojena požara, jedan unutar, a drugi izvan kampa Moria s razlikom od po samo 20 minuta.

Iako su dodatni policajci poslani iz Atine u vojnim avionima, lokalni izvori kažu da su se nemiri smirili do 11 sati navečer.

U kampu Moria smješteno je oko 13.000 ljudi, ali ima smještajne jedinice za samo 3.000. Postao je poput malog grada sa šatorima UN-ove agencije za izbjeglice za oko 8.000 ljudi koji se prostiru na maslinama polja obližnjeg sela. Ostali su smješteni u stambene kontejnere.

Grčka ima oko 70.000 uglavnom sirijskih izbjeglica i migranata koji su napustili svoje zemlje, a prešli su iz susjedne Turske.

Prema sporazumu postignutom s Evropskom unijom 2016. godine, Turska je učinila veće napore da ograniči odlaske prema pet grčkih otoka najbližih obalama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Glavna tužiteljica EU tvrdi da grčke vlasti prostavljaju prepreke u istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći

Porastao broj migranata iz Libije na grčkim otocima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo