Svijet     | 30.09.2019. 10:01 |

Princ Selman za političko rješenje problema s Iranom

FENA Internet

WASHINGTON, 30. septembra (FENA) - U intervjuu objavljenom u nedjelju, saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Selman upozorio je da bi cijene nafte mogle porasti na nivo bez presedana ako svijet ne počne sarađivati kako bi spriječili Iran, ali je naglasio da preferira političko, a ne vojno rješenje za ovaj problem.

Govoreći za CBS-ovu emisiju "60 minuta", de facto vladar kraljevine također je negirao da je prije skoro godinu dana naredio ubistvo novinara Džamala Hašodžija, koje su izvršili saudijski operativci, ali je rekao da na kraju snosi "punu odgovornost" kao vođa svoje zemlje.

Dok je Hašodžijeva smrt izazvala globalni protest upućen Saudijskoj Arabiji i narušila reputaciju prestolonasljednika, način na koji Trumpova administracija vodi odnose s Iranom, najvećim neprijateljem Saudijske Arabije, dominira u posljednje vrijeme američkom politikom prema Rijadu, posebno nakon napada 14. septembra na naftna postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

- Ako svijet ne preduzme snažne i čvrste korake kako bi odvratio Iran, vidjet ćemo daljnje eskalacije koje će prijetiti svjetskim interesima. Snabdijevanje naftom biće ometeno i cijene nafte će porasti na nivoe bez presedana - rekao je prestolonasljednik.

On je kazao da se slaže sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom da su napadi 14. septembra, koji su oštetili najveći svjetski pogon za preradu nafte i uništili više od 5 posto svjetskih naftnih zaliha, ratni čin Irana prema Saudijskoj Arabiji.

Naglasio je, međutim, da preferira mirno rješenje, jer bi rat između Saudijske Arabije i Irana mogao imati katastrofalne posljedice po globalnu ekonomiju.

Sjedinjene Države, evropske sile i Saudijska Arabija krive Iran za napade. Teheran negira bilo kakvu umiješanost. Umjesto toga, iranska pobunjenička skupina koja uživa podršku Irana, preuzela je odgovornost.

- Političko i mirno rješenje je puno bolje od vojnog - kazao je Muhamed bin Selman.

Prestolonasljednik je također rekao da bi se američki predsjednik Donald Trump trebao sastati sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem kako bi postigli novi dogovor o nuklearnom programu Teherana i utjecaju na Bliskom istoku.

Napori da se njih dvojica sastanu prošle sedmice na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija propali su. Napetosti između Washingtona i Teherana eskalirale su zbog povlačenja Sjedinjenih Država iz iranskog nuklearnog sporazuma i vraćanja sankcija Teheranu.

Ponovio je da "preuzima punu odgovornost" za ubistvo Džamala Hašodžija, ali je odbacio tvrdnje da ga je on naručio.

- To je gnusan zločin. Kao lider Saudijske Arabije preuzimam punu odgovornost, pogotovo zato što su taj zločin počinile osobe koje rade za saudijsku vladu - rekao je on.

Na pitanje da li je naručio ubistvo novinara saudijskog porijekla koji je radio za Washington Post, a koji ga je kritikovao u svojoj kolumni, odgovorio je: "Apsolutno ne." On je dodao da je ubistvo novinara bilo "greška".

Kada je upitan zbog kritika upućenoj prema njegovoj državi u američkom Kongresu zbog vojne kampanje u Jemenu, u kojoj su poginuli mnogi civili, i ubistva Hašodžija, prestolonasljednik je kazao da američko-saudijski odnosi sežu puno dublje od toga.

Trump se opirao naporima Kongresa da se blokira prodaja oružja Saudijskoj Arabiji, prenio je Reuters.

Prestolonasljednik je također ponovio saudijski apel Iranu da zaustavi podršku snagama Hutha u Jemenu i rekao da je otvoren za "sve inicijative za političko rješenje" za okončanje rata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!