Kultura     | 28.09.2019. 13:57 |

'Mala raja' na otvaranju malog MESS -a - Dječija prava su naša super moć

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Performansom glumice Mone Muratović, kojim je predstavljena Konvencija o pravima djeteta te pratećim nastupom Sarajevo Drum Orchestra i dječijeg hora Superar, danas je zvanično otvoren mali MESS, dječiji program 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Veseli, nasmijani i rasplesani pjesmama posvećenim međunarodnom prijateljstvu i miru, 'mala raja' je poručila da su dječija prava njihova super moć.

Odmah nakon performansa, u Pozorištu mladih Sarajevo izvedena je predstava “Bajka o izgubljenom vremenu“ nastala u produkciji Pozorišta lutaka Mostar.

- Današnjim performansom željeli smo dječijim jezikom približiti Konvenciju o pravima djeteta, tako da je najmlađi zaista razumiju, a ne da bude samo još jedan suhoparni birokratski dokument - kazala je Mona Muratović te dodala da se cijelo društvo mora brinuti o najmlađim.

Predstava “Bajka o izgubljenom vremenu“ govori o svevremenim temama poput one o traćenju vremena uzalud.

To je priča koja tematski dodiruje upravo višak vremena koje nam nemilosrdno bježi dok se mi polako okrećemo, te suštinski progovara o prolaznosti i dragocjenosti ljudskog života.

- Djeca su danas plesala i pjevala uz afričke ritmove i jednu tradicionalnu pjesmu iz Afganistana koja se nekada izvodila za prizivanje kiše i dobrih usjeva. Sretni smo što smo djeci pomogli da pokažu svoju super moć - kazali su članovi Sarajevo Drum Orchestra - Gordan i Robert Kranjčić.

Dječiji program mali MESS od 28. septembra do 4. oktobra najmlađoj teatarskoj publici ponudit će šest predstava iz Francuske i Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnim godina ulaz na sve dječije predstave je slobodan, saopćeno je iz Pres-službe Malog MESS-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo