Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 13:18 |

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan slobode pristupa informacijama

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Pravo na slobodan pristup informacijama predstavlja osnovno demokratsko pravo svakog građanina da od javnih institucija zahtijeva informacije od javnog značaja, te tako ostvari uvid u njihov rad i donošenje odluka, odnosno omogući transparentno i efikasno upravljanje javnim sredstvima uz iskorijenjivanje korupcije.  

Istaknuto je to danas tokom ulične akcije, upriličene u Sarajevu na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, koju je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama - 28. septembra, organizirao Transparency International BiH (TIBiH).

Institut slobode pristupa informacijama podrazumjeva osiguranje prava svakom građaninu da može uputiti javnim institucijama, na svim nivoima, zahtjev za bilo koju informaciju koja je u posjedu tih institucija, na što su one dužne da u roku od 15 dana traženu informaciju dostave.

Kako je Feni kazala projektna asistentica u TIBiH Lejla Hodžić, Međunarodni dan slobode pristupa informacijama u BiH se obilježava osamnaesti put, a naša zemlja spada u skupinu od 90 zemalja svijeta koje su ozakonile slobodan pristup informacijama.

- Cilj obilježavanja tog međunarodnog dana jeste da se građani i drugi subjekti upoznaju o pravu da budu informirani o radu javnih organa i njihovih predstavnika, te da na taj način budu ohrabreni i osposobljeni za aktivno učešće u procesu donošenja odluka kao važnog segmenta jačanja demokratije - istaknula je Hodžić.

Podsjetila je da TIBiH od 2011. godine provodi istraživanja o primjeni zakona o slobodnom pristupu informacijama, te da je u junu ove godine započeto istraživanje o dostupnosti javnih informacija u javnim preduzećima u BiH na svim nivoima, konkretno, informacija o njihovom poslovanju.

Rezultati tog istraživanja, koji su dostupni na portalu transparentno.ba, pokazali su kako je 51,7 posto od ukupno 159 javnih preduzeća obuhvaćenih istraživanjem dostavilo informaciju u zakonski predviđenom roku.

Inače, u Bosni i Hercegovini su na snazi tri zakona o slobodi pristupa informacijama, na državnom i entitetskim nivoima vlasti. Zakon o slobodi pristupa informacijama Bosna i Hercegovina je usvojila 2000. godine, kao prva od zemalja u regionu, a s ciljem uspostavljanja temeljnih načela demokratske vladavine, omogućavanja efikasnije borbe protiv korupcije i olakšavanja novinarsko-istraživačkog rada.

Diljem svijeta 28. septembar se obilježava kao Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, a što je zajamčeno svim relevantnim međunarodnim dokumentima kojim se propisuju temeljna ljudska prava.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1946. godine usvojila jednu od prvih rezolucija, u kojoj se navodi kako je pravo na informaciju temeljno ljudsko pravo i mjerilo svih prava kojima su se Ujedinjene nacije posvetile.

Naime, 28. septembra 2002. godine na sastanku u Sofiji, organizacije - članice Mreže predložile su da taj dan bude nominiran za Međunarodni dan slobode pristupa informacijama s ciljem promoviranja prava na pristup informacijama kao neotuđivog mehanizma u globalnim okvirima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom