Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 12:57 |

U Goraždu održana panel diskusija 'Javno-privatno partnerstvo'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. septembra (FENA) - "Javno-privatno partnerstvo" tema je panel diskusije koju je u Goraždu, u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI), organizirala višestranačka grupa zastupnika DF-a, SDP-a i Naše stranke, koji će u parlamentarnu proceduru uputiti svoj prijedlog federalnog zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Kako su istakli, svrha panel diskusije je upoznavanje građana o važnostima donošenja tog zakona ali i činjenici  da je Zakon o javno privatnom partnerstvu jedna od obaveza koju je BiH preuzela prilikom aplikacije za pristupanje EU.

- Zakon je prije pet godina bio u parlamentarnoj proceduri ali nije prošao. Sada su u toku razgovori o nacrtu koji su sačinile DF, SDP i Naša stranka. Obilazimo Federaciju, BPK Goražde je već šesti kanton, gdje taj zakon nastojimo približiti ljudima u smislu podrške toj pravnoj i ekonomskoj oblasti koju je nužno riješiti u BiH. Time bi mogli relaksirati budžete, izdvajati više novca u neke druge svrhe, a da se što više privatnog kapitala uključi u izradu infrastrukturnih objekata - pojasnio je zastupnik DF u Parlamentu FBiH Hajrudin Žilić.

Uvjeren je da će zakon u Federalnom parlamentu dobiti podršku.

- Vjerujemo da će ovaj put on biti usvojen jer činjenica je da je  usvojen na svim nivoima u BiH, izuzev na federalnom. Svih deset kantona imaju svoje zakone, Brčko Distrikt i entitet RS. U nekim sredinama je došlo i do implementacije određenih projekata javno privatnog partnerstva kao što je u Distriktu Brčko izgradnja bolnice za dijalizne bolesnike vrijedna pet miliona ili u Kantonalnoj bolnici Zenica interventni kardio centar koji premašuje investiciju od 40 miliona - kazao je Žilić.

Vildana Bešlija iz Naše stranke takođe očekuje da će biti prepoznata važnost donošenja ovog zakonskog rješenja.  

- Mi smo dio ovog lijevog bloka koji će sigurno imati svoj prijedlog jer se u potpunosti ne slažemo s onim prijedlogom koji će doći. Ja se iskreno nadam i puno očekujem i od ovih posjeta tako da ćemo mi objediniti te prijedloge i imati konačan. Sigurno će biti nesuglasica jer i sam nacrt onakav kakav je dostavljen prije izvjesnog vremena ima dosta nekih stvari koje treba mijenjati. Ja se nadam da će parlamentarci prepoznati važnost ovog zakona jer jako je bitno da se i javni sektor zaštiti, da imamo zajedničke interese i da dobijemo najbolje investitore - istakla je Bešlija.

Ministar finansija BPK Goražde Mirsad Agović smatra da princip javno-privatnog partnerstva donosi mnoge benefite, kojih možda nismo ni svjesni.

- Benefiti iz tog zakona su prepoznati ljudima koji ga već primjenjuju i zato se on i nameće kao potreba u FBiH. U BPK Goražde ovaj zakon je donesen 2014. godine i ništa nije urađeno. Vjerovatno tu ima i malo rezervi, kada se pomene javno-privatno, uvijek postoje sumnje, međutim to zna itekako biti korisno za privredu i državu - mišljenja je Agović.

Nakon obilaska svih kantona i prikupljanja te razmatranja sugetsija, grupa zastupnika DF-a, SDP-a i Naše stranke prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH vrlo brzo će uputiti u parlamentarnu proceduru.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu