Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 10:49 |

Direktor Instituta za istraživnje genocida-Kanada čestitao Dan Bošnjaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Direktor Instituta za istraživnje genocida-Kanada Emir Ramić uputio je danas čestitku u povodu obilježavanja Dana Bošnjaka, 28. septembra, navodeći kako taj datum ima historijski značaj u kontekstu očuvanja bošnjačkog identiteta, historije, kulture, tradicije, duhovnosti i jezika.

- U vrijeme agresije i genocida u BiH, u opkoljenom Sarajevu 28. septembra 1993. na Bošnjačkom saboru nacionalnom renominacijom svoga imena, Bošnjaci su vratili nacionalno ime, čast, dostojanstvo, prirodno pravo na svoju historiju, kulturu, tradiciju, jezik i domovinu. To je ključno i povijesno važno za egzistenciju Bošnjaka i Bosne i Hercegovine - podsjeća Ramić.

Istovremeno ističe kako su Bošnjaci renominacijom svoga nacionalnog imena nastavili svoj intelektualni hod nacionalne egzistencije.

- U dramtičnom povijesnom trenutku agresije i genocida koji je imao osnovni cilj uništenje bosanskohercegovačke države i bošnjačkog naroda, povijesnom renominacijom svoga imena Bošnjaci se semantički, metaforički, zbiljno i smisleno vežu za bosanskohercegovačku zemlju, državu i društvo. Otuda i važnost 28. septembra 1992. godine jer su se Bošnjaci uzdigli u bosansko i evropsko političko biće, svjesni vlastitih nacionalnih atributa kao starog evropskog naroda i njegove moderne političke povijesti koja se vezuje za državu BiH - navodi Ramić.

Nadalje, podsjeća kako su Bošnjaci zajedno sa svim drugim prijateljima BiH svjedoci da je BiH nesumnjiva povijesna, politička i kulturna činjenica bez obzira na historiografske falsifikate, konstrukcije, laži i obmane koje velikonacionalističke ideologije, udruženo i kontinuirano rade.

Usto, naglašava kako nikakva trenutačna rješenja ne mogu izbrisati hiljadugodišnju historijsku sraslost Bošnjaka sa državom Bosnom i Hercegovinom. "Bošnjaci, kao miroljubiv, evropski narod su svoju sudbinu vezali za bosanskohercegovački povijesni prostor".

Ramić precizira kako je nacionalno ime Bošnjak historijski, etnički i kulturni termin koji simbolizuje jedinstvo bošnjačke historije, kulture, tradicije, jezika na osnovu kojih se to nacionalno biće razlikuje od drugih nacionalnih konstanti.

- Često se zaboravlja povijesno značenje ovog datuma, važnosti koja se prije svega ogleda u povijesnoj i neodvojivoj i historijskoj vezi Bošnjaka za svoju zemlju, državu i identitet. Zato je 28. septembar kao Dan Bošnjaka, ujedinjena tačka raštrkane bošnjačke nacije koja se sjeća trenutka renominacije svoga nacionalnog imena u ime povijesne veze sa BiH bez negiranja drugog i drugačijeg, bez osvete ali sa pravdom i istinom - pojašnjava on.

Ramić ukazuje na značaj očuvanja bošnjačkog identiteta, historije, kulture, tradicije, duhovnosti, jezika...

- Tako čemo poštovati sebe, tako će nas poštovati drugi, tako čemo poštovati druge. Ali isto tako trebamo biti i Bosanci, trebamo poštovati bosansku historiju, kulturu, tradiciju, državu, slobodu, nezavisnost, suverenost. Poštujući svoju države i druge države će poštovati nas i mi čemo poštovati druge države - navodi Ramić, čestitajući svim Bošnjacima, ma gdje bili, nacionalni Dan Bošnjaka, sa željom da ponosno čuvaju svoje nacionalno ime i zajedno sa svim drugim prijateljima grade bolju budućnost BiH, Evrope i svijeta. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu