Bosna i Hercegovina     | 27.09.2019. 17:30 |

USAID - Konferencija 'Zemlja za mlade? – Istraživanje budućnosti BiH'

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Korupcija, politička podobnost i loše poslovno okruženje doveli su do svojevrsne besperspektivnosti. Posljedica toga je da mladi ljudi odlaze iz zemlje tražeći bolje životne mogućnosti - istakla je Nency Eslick, direktorica misije USAID-a u BiH tokom obraćanja na konferenciji „Zemlja za mlade? - Istraživanje budućnosti BiH“ koja je danas organizovana povodom završetka rada USAID-ovog Projekta MASURE BiH.

Na konferenciji su prikazani rezultati istraživanja u oblastima korupcije, zapošljavanja, pokretanja biznisa, položaju mladih žena u bh. društvu i tržištu rada, a sve je objedinjeno u naučne radove predstavljene tokom konferencije.

Kako je istakla direktorica misije USAID-a u BiH, procenat nezaposlenosti veći od 50 posto jedan je od najvećih izazova u zemlji, posebno za mlade koji ističu konstantan nedostatak radnih mjesta kao jedan od razloga napuštanja zemlje.

Prema rezultatima istraživanja, mjere koje bi trebale doprinijeti kreiranju povoljnijeg ambijenta za život u BiH, posebno mladih i doprinijeti njihovom ostanku u BiH su suzbijanje korupcije i nepotizma, unapređenje javnih usluga i obrazovanja, dostupnije srednje i visoko obrazovanje ženama i smanjenje rodnih razlika na tržištu, veća dostupnost informacija o preduzetništvu i mogućnostima pokretanja biznisa.

Tokom konferencije su organizovane su i tri panel diskusije s fokusom na izazove s kojima se susreću mladi u BiH: Korupcija, nizak kvalitet javnih usluga, i odlazak mladih iz BiH; Tržište rada i mogućnosti zapošljavanja mladih u BiH i Opredijeljenost i prilike za preduzetništvo mladih u BiH.

Prisutnima se osim direktorice Misije USAID-a u BiH, obratio i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Meldina Kokorovic-Jukan, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Tuzli i Dario Jovanović, direktor Koalicije „Pod lupom“.

MEASURE-BIH je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji je proteklih pet godina radio na izgradnji kapaciteta USAID-a za monitoring i evaluaciju, odnosno procjenu uticaja njegovih razvojnih projekata.

Izgradnja lokalnih kapaciteta za društvena istraživanja i evaluacije, kao jedan od rezultata projekta, rezultirao je uspostavljanjem Research Fellows Programa, pokrenutog 2015. godine i provedenog u saradnji s međunarodno priznatim Institutom evaluatora pri Claremont Graduate Unvierzitetu, Kalifornija.

U Programu je učestvovalo 67 odabranih istraživača iz oblasti ekonomije, prava, javnih politika, zdravstva, sociologije i psihologije. Od osnivanja pa do danas, renomirani profesori s prestižnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama održali su preko 800 sati obuke, a BiH je ovim postala prva zemlja u regionu, pa i šire, sa grupom od 29 evaluatora, certificiranih od međunarodno priznatog Instituta evaluatora, saopćeno je iz USAID-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta