Regija     | 27.09.2019. 16:32 |

Demokrate Crne Gore predlažu biračke spiskove s fotografijom birača

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 27. rujna (FENA) - Demokratska Crna Gora predložila je tri rješenja za, kako navode, zaustavljanje mehanizma "fantom birača", na sljedećim izborima, a jedno od rješenja koje predlažu je da birački spiskovi sadrže fotografije birača.

 "Prijedlog Demokrata je da birački spiskovi ubuduće budu koncipirani na način da sadrže imena i prezimena birača, točnu adresu, broj zgrade, ulaza i stana, spol, jedinstveni matični broj građanina, datum upisa ili promjene, mjesto za potpis birača i fotografiju birača u boji dimenzija 3x3,5cm koja ne smije biti starija od pet godina", naveo je Danilo Šaranović, poslanik Demokrata.

 Kaže i da Centralni birački spisak treba sadržavati i odgovarajući softver za uparivanje fotografija koji dvostruke fotografije detektira skeniranjem lica iz centralne baze biračkog spiska.

 "Kompletna elektronska baza podataka zajedno sa softverom treba biti dostupna svim predstavnicima parlamentarnih političkih subjekata", naveo je Šaranović, koji predlaže i brisanje rednih brojeva ispred podataka o biraču.

 "Umjesto toga predlažemo prazno polje u koje bi se upisivao znak 'X' nakon što birač iskoristi biračko pravo. Na ovaj način DPS dobiva informaciju o biraču koji nije glasao, nakon čega vrši pritisak na one birače koji do tog trenutka nisu glasali", ustvrdio je Šaranović.

 Poslanik Demokrata-a Momo Koprivica kaže da je koncept "fantom birača" zasnovan na formuli izbornih prevara DPS-a. "'Fantom birači' su u tolikoj mjeri uticali na sve dosadašnje izborne rezultate da su DPS-u osiguravali sigurnu pobjedu", zaključio je Koprivica, prenosi RTCG.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije