Ekonomija     | 27.09.2019. 17:24 |

Sarajevo halal sajam - Saradnja BiH sa Saudijskom Arabijom i Turskom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Panel diskusija “Vizija razvoja halal-tržišta BiH i Saudijske Arabije”, održana u okviru drugog dana Sarajevo halal sajma 2019, okupila je poslovne ljude iz dviju država koji su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti halala, a posebno u segmentima halal-turizma i proizvodnje halal-hrane.

O važnostima halal-cetrificiranja hotela govorila je direktorica turističke agencija Relax Tours i  Pino Nature hotela Aida Terzić.

- BiH je prijateljska zemlja za muslimane i važno je da je kao takvu više promoviramo. Podaci ukazuju na rast broja turista i gostiju u BiH koji zahtijevaju halal-certificirane hotele i koji su spremni platiti više za uslugu - rekla je Terzić.

Saleem Alsharary iz Al Mohandis Trading & Contracting Group naglasio je da su bogata historija BiH, osjećaj sigurnosti, prijateljski i susretljivi ljudi najvažniji resurs u privlačenju velikog broja turista.

- Ali je potrebno raditi više na promoviranju BiH kao halal-destinacije. Saudijska Arabija  radi na minimiziranju restrikcija za dobijanje viza za ovu zemlju - istakao je Alsharary.

O pozitivnim iskustvima na tržištu Saudijske Arabije govorio je direktor Bosnaploda iz Brčko Benjamin Vukotić.

- Halal-certifikat koji posjeduje kompanija Bosnaplod bio je veoma koristan u proboju na veliko svjetsko halal-tržište - rekao je Vukotić.

Tokom panela o info danima Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori FBiH posvećenoj temi “Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Repulblike Turske: prilike, šanse i izazovi”, razgovarano je o jačanju ekonomske i unapređenju ukupne bilateralne saradnje BiH i Turske.  

Istaknuto je da Ugovor donosi brojne mogućnosti domaćoj privredi, ali je naglašeno da kompanije pojedinačno trebaju angažirati kako bi njegov potencijal ostvarile u potpunosti, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Poznati certificirani brendovi AS Holdinga na ovogodišnjem Halal sajmu

Plaketa Grada Sarajeva uručena melezijskom ministru Yusufu Rawa

Reis Kavazović pozvao muslimane da posjete 'Sarajevo halal sajam'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo