Bosna i Hercegovina     | 27.09.2019. 15:32 |

Udžbenik o hirurškim instrumentima rezultat predanog rada istaknutih stručnjaka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - "Instrumentarij u hiruškim disciplinama" je udžbenik u kome su autor prim. prof. dr. Indira Mehmedagić sa saradnicima, vrlo precizno predstavili savremeni pristup specifičnim instrumentima i aparatima u dijagnostici i operativnim tehnikama.

U udžbeniku su osim osnovnih principa instrumentiranja, opisane i djelatnosti u specijaliziranim granama. Na savremen način uz tekst, slike i skice istakniti su savremeni principi u pojedinim obrađenim oblastima. U predgovoru autor navodi da je umijeće instrumentiranja postalo veoma značajno u sofisticiranim operacijskim tehnikama, kao što je laparoskopija, transplantacija organa, zatim u endovaskularnim operacijama.

Knjiga je i priručnik opisa instrumenata, načina upotrebe, njihove kvalitete i održavanja.

Prema riječima recenzenta, opšteg hirurga i subspecijaliste abdominalne hirurgije i proktologa prof. dr. Branimira Marjanovića, riječ je o knjizi koja je rezultat dugogodišnjeg strpljivog i predanog rada istaknutih stručnjaka.

- Kvalitetna saopštenja na temu hiruškog instrumentarijuma mogu da realizuju samo eksperti, koji su decenijama profesionalno vezani za rad u operacionoj sali. Pored tog uslova, autori očigledno posjeduju i izuzetan smisao da, inače usko specijalizovanu materiju izlože na sistematičan, jezgrovit i pregledan način. Na te izazove uspješno može da odgovori samo uzak krug stručnjaka i istraživača. Na sve što sam zapazio u ovoj knjizi dodao bih i posebno iscrpan i sveobuhvatan pristup raznovrsnim djelatnostima u operacionom bloku (uključivši i specijalni dio sa detaljnim opisom: osnovnih operacionih instrumenata i tehnika, specijalnih, savremenih materijala za jednokratnu upotrebu i implantaciju u više hirurških grana). Zbog toga ova knjiga može da se klasifikuje kao kapitalno štivo za sve sadašnje, a posebno buduće kadrove u operacionim salama - navedeno je u recenziji prof. dr. Marjanovića.

Ginekolog prof. dr. Zlatan Fatušić, u svojoj recenziji navodi da je rukopis zasnovan na najnovijim činjenicama u funkciji razumijevanja savremenih saznanja i projekcija njihovog daljeg razvoja iz spomenutog dijela svakodnevne kliničke prakse. Sadržaj rukopisa daje osnove za profesionalnu orijentaciju i razumijevanje spomenutog dijela zdravstvene struke. 

Prema riječima neurohirirga prof. dr. Haruna Brkića, način pisanja rukopisa odgovara zahtjevima udžbeničke literature. Struktura rukopisa iznosi stavove savremenih naučnih saznanja u materiji koju opisuju i prilagođeni su zahtjevima forme udžbenika za studente zdravstvenih nauka, saopćeno je iz Press službe Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Direktor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'