Ekonomija     | 27.09.2019. 13:54 |

Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom omogućio brojne benefite bh. kompanijama

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Revidirani ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske još nije ratificiran, ali je stari, odnosno važeći, vrlo povoljan i omogućio je benefite koje su iskoristile mnoge bh. kompanije - istaknuto je danas tokom Info dana Udruženja halal industrije Privredne komore Fedracije BiH, u okviru Sarajevo halal sajma.    

Predsjednik Udruženja halal industrije i direktor izvoza As Holdinga Vedad Halilović je kazao da Republika Turska, kako su to ranije saopćili iz Privredne komore grada Istanbula, generalno ima četiri tipa ugovora -  sa EU, razvijenim zemljama, zemljama u razvoju i sa BiH.

- BiH je što se tiče Republike Turske  kroz ugovor o slobodnoj trgovini jedna zaštićena država  koja od toga ime velike benefite. Mnoge kompanije su to iskoristile, ali još postoji dosta prostora. BiH je jedina država koja može sirovo meso da plasira na tržište Turske – naveo je Halilović.

Po njegovim riječima, Turska uvozi sirovo meso, ali na način da njihovi mesari i nadležne ekipe idu u npr. Južnu Ameriku gdje pronalaze stočni fond i obavljaju cjelokupnu proceduru  uvoza.

 - Mi smo jedina država gdje naši ljudi i institucije mogu da daju svoje potvrde da bi se izvezlo sirovo meso u Tursku. Također, tu su drugi benefiti, oslobođeni smo carina, a negdje postoje ograničenja koja Turska uvodi zbog zaštite svog tržišta. Velika je to prilika i ono što mi moramo uraditi kao proizvođači halal i drugih proizvoda jeste da imamo svoja predstavništva u Turskoj. Neki su već osnovali i jako dobro rade – istakao je Halilović.  

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić je podsjetio da Ugovor o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom imamo do 2003. dodajući da postoje efekti njegove primjene, te da je revidirani ugovor o slobodnoj trgovini potpisan u maju ove godine u Ankari i sada treba da se ratifikuje.

- Stari, odnosno važeći ugovor obuhvatio je odredbe trgovine robama, odnosno obuhvatio je gotovo 99 posto roba. To je bilo na preferencijalnom režimu i imali smo sporazum, ja mislim najbolji na svijetu od svih zemalja koje ga imaju sa Republikom Turskom - kazao je Salić. 

Međutim, kako je dodao, pogodnosti koje su date tim sporazumom mi smo u pravom smislu tek počeli koristiti zadnjih devet, deset godina.

-Tako je pokrivenost uvoza izvozom 2009. godina bila 2,5 posto, a 2017. smo došli na 58 posto. U posljednje vrijeme zbog poznatih događaja to je malo opalo, međutim nadam se da ćemo se kada se situacija stabilizuje vratiti na stare staze - kazao je Salić, dodajući da revidirani  ugovor donosi i nove pogodnosti.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je kazao da je značajno da BiH ima otvorena vrata putem ovog ugovora na jedno ogromno tržište kao što je Turska. To se tiče svih oblasti, a neke od novina odnose se na usluge, te da će se kompanije moći javljati na tendere u Turskoj, s tim da ostaje pitanje koliko će naše firme biti spremne da pobjede na tim tenderima.

Izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal Ševal Suljkanović je istakao je da je sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske prilika za BiH i bh. kompanije da svoje proizvode plasiraju na ovo ogromno tržište.

- Bimal na godišnjem nivou u Tursku isporuči oko 75.000 tona proizvoda - kazao je Suljkanović, dodajući da je BiH dosad dobro iskoristila ugovor bez obzira na probleme i poremećaje koji su se desili u nekim segmentima, poput problema sa izvozom mesa.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'