Bosna i Hercegovina     | 27.09.2019. 14:13 |

U Bihaću sastanak o izradi studije o zaštiti izvorišta Klokot

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 27. septembra (FENA) - Početni sastanak u sklopu realizacije projekta "Izrada studije o uspostavljanju prekograničnih zona sanitarne zaštite izvorišta Klokot" održan je danas u gradskoj vijećnici u Bihaću.

Riječ je o studiji koja bi trebala dati odgovore kako i na koji način zaštititi, za grad Bihać, strateško izvorište Klokot.

Kako je istaknuto, cilj te studije je identifikacija aktivnosti na zaštiti vodnih resursa i unaprjeđenju javnog zdravlja u Bosni i Hercegovini (BiH) i Republici Hrvatskoj (RH) u skladu s zakonskim propisima EU.

Kao dodatni cilj se očekuje jačanje regionalne saradnje na zaštiti kraških vodnih tijela u graničnom području, a projekt će pružiti podršku za potrebno zakonodavstvo kojim se uređuju sanitarno-zaštitne zone prekograničnih kraških vodnih tijela.

- Od početka mandata uključen sam u ovu priču oko izvorišta Klokot i njegove zaštite i za sve građane Bihaća ovo je strateška i glavna priča jer mi pijemo vodu sa izvorišta Klokot i želimo da ona bude pitka i u narednim decenijama. Upravo ova studija i projekat detektirat će pravac našeg djelovanja, ali još važnije našu spremnost da sa obje strane granice učinimo sve da zaštitimo izvorišta i vodotoke - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sliv Une pripada dinarskom kraškom području i dijele ga BiH i RH. Sliv se sastoji od brojnih podzemnih vodnih tijela i izvora, od kojih su najznačajniji Klokot i Privilica, koje je uspostavljena radna grupa odredila kao izvore koji imaju prioritet u uspostavi zaštite. Utjecajni sliv izvora Klokot i Privilica pokriva površinu od oko 685 km2, od čega je samo 13,8 posto (94,5 km2) na teritoriji BiH, a ostatak na teritoriji RH. Grad Bihać se snabdijeva vodom za piće iz Klokota, gdje je prosječni zahvat 225 l/s, Privilice sa vodozahvatom od 125 l/s i Žegara čiji je kapacitet 5 l/s.

Konsultant kojeg je Svjetska banka odabrala za izradu Studije o uspostavljanju prekograničnih zona sanitarne zaštite izvorišta Klokot (Bihać) je konzorcij Holinger AG (Švicarska), TK Consult AG (Švicarska), Resursni centar za vode i okoliš "Una Consulting" d.o.o. (BiH) i Hidroinženjering d.o.o.(Hrvatska). Podršku projektu daje Ministarstvo poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi

Grad Bihać i Fondacija Mozaik nastavljaju podršku programima Omladinske banka Bihać

U Bihaću i Cazinu glasalo nešto više od 40 posto od ukupnog broja registriranih birača

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana