Bosna i Hercegovina     | 28.09.2019. 11:10 |

U nedjelju i ponedjeljak besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - U povodu Svjetskih dana zdravlja, kao i Svjetskog dana srca koji se obilježavaju svake godine u mjesecu septembru, Zdravstveni savjet Općine Centar i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u svrhu edukacije, unapređenja i zaštite zdravlja organiziraju dvodnevnu akciju pod nazivom „Mjerenje šećera u krvi i mjerenje tlaka“.

Akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, kao i savjetovanje građana kako da očuvaju zdravlje srca će biti provedena u nedjelju, 29. septembra od 10 do 15 sati na javnoj površini ispred knjižare ''Svjetlostkomerc''  (Muhameda Kantardžića 3) i u ponedjeljak, 30. septembra od 9 do 14.30 sati u prostorima Općine Centar (Mis Irbina 1).

Tokom ove akcije stručno medicinsko osoblje će također u razgovoru s građanima i uposlenicima Općine Centar promovirati zdravu ishranu i važnost fizičke aktivnosti te davati korisne preporuke i savjete kao i propagandni materijal o dijabetesu.

- Obilježavanje 29. septembra - Svjetskog dana srca ima za cilj da doprinese podizanju svijesti o važnim temama vezanim za zdravlje, čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja u zdravstvenoj zaštiti pojedinca. Ključ postizanja navedenog cilja je osigurati da svako može dobiti potrebnu skrb, kada mu je potrebna, upravo u svojoj lokalnoj zajednici. Jačanje primarne zdravstvene zaštite je najefikasniji način postizanja univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom - saopćeno je iz Općine Centar.

U svrhu provođenja edukacija i predavanja, realizacije projekata vezanih za zdravstvenu zaštitu, u budžetu Općine Centar za 2019. godinu obezbijeđena su sredstva Zdravstvenom savjetu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja - Zdravlje je temeljno pravo svakog čovjeka

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu