Svijet     | 26.09.2019. 20:04 |

Transrodnom muškarcu odbijen zahtjev da bude registrovan kao otac djeteta

FENA Internet

LONDON, 26. septembra (FENA) - Transrodni muškarac, koji je rodio dijete uz pomoć tretmana plodnosti, izgubio je pravnu bitku da bude registrovan kao otac, a ne kao majka djeteta, kako sada stoji u rodnom listu, saopćio je Visoki sud u Velikoj Britaniji.

Rođen kao žena, Freddy McConnell izvršio je tranziciju u muškarca i pravno je priznat kao muškarac kada je zatrudnio 2017. godine  a dijete je rodio 2018. godine, prenio je CNN.

Ovaj 32-godišnjak poduzeo je pravne radnje kada mu je sudija rekao da britanski zakon zahtijeva da osoba koja rodi dijete bude registrovana kao majka na rodnom listu djeteta.

Predsjednik Porodičnog odjela suda Andrew McFarlane kazao je da se termin "majka" odnosi na osobu koja je trudna i rodi dijete, bez obzira da li je ta osoba, pravno gledano, muškarac ili žena.

- Postoji materijalna razlika između spola osobe i njenog statusa kao roditelja. "Biti majka" uvijek je bilo povezivano sa ženskim rodom, jer neko postaje majka kada prođe kroz fizičke i biološke promjene povezane s trudnoćom i rađanjem djeteta. Sada je medicinski i pravno moguće za individuu, čiji je spol zakonski priznat kao muški, da bude trudna i rodi dijete. Iako je spol te osobe muški, njihov roditeljski status, koji proizilazi iz njihove biološke uloge rađanja, opet će biti "majka" - objasnio je McFarlane.

McConnel, novinar koji radi za Guardian, počeo je uzimati muški spolni hormon testosteron s 25 godina, a godinu dana kasnije se podvrgao operaciji uklanjanja grudi. U 2016. prestao je uzimati testosteron i vratila mu se menstruacija prije nego što je zatrudnio koristeći donatora sperme.

Dokumentarac pod naslovom "Morski konj" prezentira  McConnellovo putovanje.

- Tužan sam zbog odluke suda da ne dozvoljava transordnim muškarcima da budu uneseni kao otac ili roditelj u rodni list djeteta. Plašim se da ova odluka može imati loše posljedice po druge vrste porodica. Uložit ću žalbu i neću davati intervjue u ovoj fazi procesa - napisao je on na svom Twitter profilu.

Pohvalivši McConnella, sudija je rekao da je ovaj slučaj "pitanje od javnog interesa" i da postoji "hitna potreba" da se zakonodavci Velike Britanije "bave" statusom transrodnih muškaraca koji zatrudne i rode dijete.

Postojeće zakonodavstvo, i britanska i evropska sudska praksa o ljudskim pravima, rekao je McFarlane, nisu se direktno bavili ovim pitanjem.

- Pitanje koje je podnositelj zahtjeva primjereno i hrabro postavio u osnovi je pitanje javne politike, a ne zakona. Važno je pitanje od javnog interesa i stvara povod za javnu raspravu - kazao je sudija.

U julu 2019. godine McFarlane je uklonio McConnellovo pravo na anonimnost nakon što su medijske organizacije iz Velike Britanije uspješno argumentovale da bi zbog publiciteta McConnellovog filma i javnog interesa o pitanju kako će država priznati roditeljstvo, trebalo omogućiti otkrivanje njegovog identiteta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Festival vantjelesne oplodnje u Beogradu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'