Regija     | 26.09.2019. 18:36 |

Crna Gora očekuje hibridne napada uoči parlamentarnih izbora, NATO šalje pomoć

FENA Agencije

PODGORICA, 26. rujna (FENA) - Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković rekao je u četvrtak da Crna Gora očekuje pojačane hibridne aktivnosti ususret parlamentarnim izborima 2020. godine, te da će do kraja ove godine u Crnu Goru stići prvi NATO-ov tim za borbu protiv hibridnog rata.

Bošković je očekivane hibridne napade usporedio s pokušajem prevrata uoči izbora u listopadu 2016. godine za čiju organizaciju su pred crnogorskim sudovima osuđena dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU.

"Tada smo pokazali da smo tvrd orah i da nije tako lako poraziti Crnu Goru i njene demokratske tekovine. Također, Crna Gora je pod stalnim hibridnim aktivnostima raznih zainteresiranih strana, što je vidljivo svakodnevno, po pitanju raznih vladinih i ne samo vladinih politika”, kazao je Bošković, prenosi Hina.

Da će prvi specijalizirani tim NATO-a za borbu protiv hibridnih napada doći u Podgoricu objavio je krajem kolovoza portal Politiko.eu, podsjećajući da su se čelnici NATO-a u srpnju 2018. godine, dogovorili da osnuju kontrahibridne timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagiranju na njih. 

Hrvatski analitičar Igor Tabak, kazao je ranije za crnogorske medije da je odavno poznato da je Crna Gora na vrhu liste zemalja protiv kojih se vodi hibridni rat, ali da NATO i Europska unija zajedno rade na eliminaciji tih prijetnji, što će prema njegovu mišljenju umnogome pomoći da se smanji utjecaj nekih država na Balkanu, istaknuvši pritom, da ni EU ni NATO ne zaboravljaju pokušaj prevrata 2016.godine, niti kampanje protiv ulaska Crne Gore u NATO.

"Gledano sa stručne strane, kampanja koja je vođena protiv Crne Gore i njenog ulaska u NATO je vrlo neuobičajena. Hrvatska je, na primjer, ulazila u NATO i vođena je rasprava treba li biti dio Saveza ili ne, ali to nikako nije ni sličilo na kampanju u Crnoj Gori. To su sve aspekti koji čine jednu sliku o brutalnim hibridnim napadima na Crnu Goru i zato dolazak NATO kontrahibridnog tima ne predstavlja nikakvo iznenađenje", rekao je Tabak.

Crna Gora je u svibnju ove godine postala 22. članica Europskog centra izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo