Bosna i Hercegovina     | 26.09.2019. 18:39 |

Izetbegović - Čović: Rješavanje socijalno-ekonomskih pitanja ne smije da čeka

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 26. septembra (FENA) - Stanje u Bosni i Hercegovini, a prvenstveno rješavanje socijalno-ekonomskih pitanja,  ne treba da trpi zbog neslaganja političkih aktera o više pitanja kao što je pitanje približavanja zemlje NATO integracijama.

To je suštinska poruka koju su nakon današnjeg sastanka članova Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u obraćanju novinarima, izrekla dva člana Kolegija, ujedno lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Cilj je bolja saradnja koja bi amortizovala probleme u aktuelnoj krizi, izjavio je Izetbegović.

Kad je riječ o (ne)formiranju nove vlasti u BiH nakon izbora održanih prije gotovo godinu dana, izlaz je, po Izetbegovićevim riječima, u implementaciji sporazuma od 5. augusta te "očekujemo da potencijalni mandatar za novi sastav Vijeća ministara BiH predloži plan rada".

Po riječima Bakira Izetbegovića, cilj je usvojiti budžet na državnom nivou, odblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH i osigurati promptno izvršavanje raznih odluka vezanih za privredu zemlje i izgradnju infrastrukture.

Za sve to je potreban i treći partner, u ovom slučaju lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, pa se Izetbegović nada, kako je kazao, kooperativnosti, odnosno elastičnijem pristupu i te strane koja je dosad pokazivala pretvrdu retoriku i ultimatume.

- Svi moraju učiniti neki iskorak, u protivnom, imamo problem - zaključak je Bakira Izetbegovića.

Dragan Čović je kao ishod današnjeg sastanka naveo potrebu da sve teme ekonomskog i socijalnog karaktera treba da budu svakodnevno prisutne kako na odluke Vijeća ministara i Parlamenta ne bi čekala pitanja te vrste, koja se tiču svakodnevnog života.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upozorio je na sastanku da „na čekanju“ ima mnogo odluka finansijske prirode, napomenuo je Čović i dodao da probleme treba rješavati "na razini 24 sata“.

Današnjem sastanku čiji je domaćin bio Dragan Čović, održanom u sjedištu Parlamentarne skupštine BiH, osim članova Kolegija Doma naroda, ujedno lidera dviju stranaka, iz Stranke demokratske akcije su prisustvovali i Denis Zvizdić, Halid Genjac i Edin Ramić, a iz Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinko Čavara, Vjekoslav Bevanda i Lidija Bradara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Delić s menadžmentom BH Telecoma o izazovima zapošljavanja i zadržavanja kvalitetnih kadrova

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom