Svijet     | 26.09.2019. 17:54 |

Objavljen izvještaj zviždača, Pelosi pokrenula istragu radi opoziva Turmpa

FENA Internet

WASHINGTON, 26. septembra (FENA) - Obavještajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je danas izvještaj zviždača s koga je skinuta oznaka povjerljivosti, u kome se navodi da je predsjednik SAD Donald Trump koristio svoj položaj kako bi zatražio mješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine. 

"Duboko sam zabrinut zbog opisanih radnji koje predstavljaju ozbiljan ili grub problem, zloupotrebu ili kršenje zakona ili izvršnog uređenja" navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

Sa izvještaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obavještajni odbor posle višesedmičnog spora, što je pomoglo predsjedavajućoj američkog Kongresa Nancy Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsjednik Donald Trump trebalo da bude opozvan.

 Pelosi, iz Demokratske stranke, pokrenula je zvaničnu istragu o tome da li bi predsjednik Donald Trump trebalo da bude opozvan.

Na neki način istraga o Trumpovoj administraciji neće izgledati previše drugačije od onih koje su u toku u parlamentu, ali sada će se fokusirati na situaciju u Ukrajini i na hitnost postupanja, navodi AP.

 Pelosi je okupila šest odbora Predstavničkog doma koji su mjesecima vodili istragu o Trumpovoj administraciji.

Pravosudni odbor Predstavničkog doma je ključan, jer će on preuzeti vodeću ulogu u izradi i razmatranju članova o opozivu koji će biti upućeni u Predstavnički dom na glasanje.

U pritužbi tajnog zviždača u središtu kongresne istrage radi opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa navodi se da je Trump zloupotrijebio svoje ovlasti "kako bi tražio miješanje strane države" u američke izbore u narednoj godini. Bijela kuća potom je pokušala da "zaključa" informaciju kako bi je zataškala, navodi se u pritužbi.

Dokument na devet stranica objavljen je u četvrtak uoči svjedočenja Josepha Maguirea, vršioca dužnosti nacionalne obavještajne službe, koji je priznao da je zviždač naveo teška kršenja pravila američkog predsjednika, ali je dodao da nije njegova uloga da prosuđuje da li su nečiji navodi pouzdani ili ne. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana