Regija     | 26.09.2019. 17:05 |

Plenković očekuje zeleno svjetlo Komisije za ulazak u Schengen

FENA Cvita Kusić

BRUXELLES, 26. rujna (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će sadašnja Europska komisija do kraja svoga mandata dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uvjete za ulazak u šengenski prostor.

 "Očekujem da kolegij povjerenika prihvati ono što su predložili nadležni povjerenici, prvenstveno mislim na povjerenika za unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa", rekao je Plenković, koji u Bruxellesu ima niz susreta s najvišim europskim dužnosnicima.

 Europska komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala imati na dnevnom redu procjenu spremnosti Hrvatske za ulazak u šengenski prostor. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svoga posjeta Zagrebu u lipnju rekao da će Komisija dati pozitivnu preporuku do kraja svoga mandata, koji istječe 1. studenoga.

 Plenković je dodao da je Odbor za Schengen početkom rujna već konstatirao da je Hrvatska ispunila svih osam cjelina vezanih uz šengensku stečevinu. "Napravili smo brojne iskorake i sada očekujemo da kolegij povjerenika prihvati ono što se govorilo na nižim razinama", rekao je Plenković.

 Na pitanje da komentira izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Mire Cerara da u šengenski prostor može ući samo država koja poštuje međunarodno pravo, za koje tvrdi da ga Hrvatska krši ne želeći provesti arbitražnu presudu o granici.

 "To su politička pitanja koja će se otvarati na razini Vijeća. Ovo je stvar Komisije, stvar tehnike i kriteriji su jednaki za sve, a Hrvatske je ispunila sve kriterije", rekao je Plenković, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom