Svijet     | 26.09.2019. 16:51 |

Na zapadu Turske pronađeno antičko kupatilo iz rimskog doba

FENA Internet

KUTAHYA, 26. septembra (FENA) - Arheolozi su otkrili ostatke antičkog rimskog kupatila u antičkom gradu Aizanol na zapadu Turske.

Govoreći za agenciju Anadolija, Zerrin Erdinc, zamjenica šefa tima za iskopavanje, kazala je da je kupatilo najvjerovatnije iz perioda 4. stoljeća prije nove ere. Sastoji se iz tri dijela. Jedan dio je bio predviđen za hladno, drugi za toplo, a treći za vruće.

- Struktura i drugi detalji nam govore da su ih razne društvene klase koristile kao javna kupatila u antičkim vremenima - rekla je Erdinc, koja je također akademik na Univerzitetu Dumlupinar u Kutahyi.

Rimljani su provodili čitave dane u kupatilima jer su ona također služila kao mjesta za društvena okupljanja. Muškarci i žene koristili su kupatila u odvojenim satima tokom dana.

- Postoje upečatljive sličnosti između antičkih i modernih kupatila - dodala je ona.

Ostaci kupatila pokazuju da je imao više dijelova koja se namijenjena za različite potrebe, kao što su kabine za presvlačenje, kupaonice, saune, prostorije za odmaranje i prostorije za jelo.

- Sve ove sekcije zahtijevale su odvojene prostorije sa specifičnim objektima koje su Rimljani izgradili kako bi imali različite svrhe - kazala je arheologinja.

Arheolozi su saopćili da je ovo područje uvršteno u UNESCO-ovu Tentativnu listu svjetske baštine 2012. godine, a ta naselja datiraju 3.000 prije nove ere.

Udaljen nekih 57 kilometara od centra Kutayhe, grad Aizanoi je 133 godine prije nove ere dobio status religijskog centra pod Rimskim Carstvom. Ali, izgubio je na značaju tokom ranog bizantijskog perioda.

Ravno područje oko Zeusova hrama pretvoreno je u tvrđavu u srednjovjekovnom periodu i u 13. stoljeću su ga Cavdar Tatari koristili kao bazu. Otkrili su ga evropski putnici 1824. godine.

U iskopavanju koje je izveo Njemački arheološki institut između 1970. i 2011. godine, otkrivene su razne drevne građevine, uključujući Zeusov hram, pozorište kapaciteta 20.000 ljudi, stadion kapaciteta 13.500 ljudi i dva kupatila.

Zeusov hram bio je prva od veličanstvenih građevina izgrađenih u centru grada Aizanoi na zapadnoj obali rijeke Penkalas, danas poznate kao Kocacay.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo