FENA biznis     | 26.09.2019. 15:11 |

Američke vlasti znaju razlog nastanka plućne bolesti uzrokovane e-cigaretama

FENA Saopćenje

Američke vlasti vjeruju da znaju razlog nastanka misteriozne plućne bolesti uzrokovane e-cigaretama
 

Američke vlasti proširuju istragu. Vjeruje se da je razlog tome aktivnost korisnika u vidu dodavanja THC-a, vitamina E i sličnih supstanci u rezervoare s tekućim nikotinom.

Nakon 380 oboljelih od misteriozne bolesti pluća uzrokovane e-cigaretama u 11 država SADa, američki Centar za kontrolu bolesti aktivirao je Urgentni centar za istraživanje ovih slučajeva.

Prva osoba oboljela od ove misteriozne bolesti zabilježena je u avgustu, kada je Odjel za javno zdravstvo u Illinoisu izdao saopćenju u kojem iznosi da je hospitalizirana osoba s "respiratornom bolešću". Svi identificirani slučajevi bolesti su povezanih sa e-cigaretama i ograničeni samo na SAD.

Na osnovu rezultata jedne od istraga koje su poduzele američke vlasti, oboljeli od ove misteriozne bolesti konzumirali su proizvode koje prodaju neovlašteni dobavljači. Kapsule, koje se prodaju na crnom tržištu za upotrebu sa elektroničkim cigaretama sadrže tečnost sa drogom, a konzumiranje ovih proizvoda nadilazi kontrolu kompanija koje su proizvodile opremu. Kapsule koje sadrže tekući nikotin jednostavne su za mijenjanje, tako da su ih osobe koje se bave kriminalom ispunili različitim drogama.

Kriza sa e cigaretama dovela je do potrebe da se razjasni i razlika između različitih vrsta alternativa za cigarete. E-cigarete rade na principu tekućeg nikotina koji se nalazi u kapsulama, dok se u proizvodima koji zagrijavaju a ne sagorevaju duhan koristi pravi duhan i nikotin kao sastavni dio te biljke. 

Proizvodi koji zagrijavaju duhan, kao što je IQOS, koriste duhanske patrone napravljene od pravog duhana, proizvedenog na takav način da ih je gotovo nemoguće modificirati. I što je najvažnije iza ovog proizvoda stoje godine naučnih istraživanja, što govori o neophodnosti da se uvijek biraju testirani i kontrolisani proizvodi koji su prisutni isključivo na legalnom tržištu.

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prvi integrisani izvještaj o rezultatima učinka kompanije Philip Morris

Vlada FBiH dobila donaciju od kompanije Philip Morris u iznosu od 90.188,60 KM

Inicijativa 'Unsmoke' i u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo