Ekonomija     | 26.09.2019. 14:09 |

Tešanj - Otvorena Centralna PIT konferencija namijenjena proizvodnim kompanijama

FENA Saopćenje

TEŠANJ, 26. septembra (FENA) - U Tešnju je danas otvorena Centralna PIT (Proizvodnja – Industrija – Tehnologija) konferencija. Za dva dana održavanja, planirani su razni sadržaji -  edukacije, panel diskusije, umrežavanja te posjete tešanjskim kompanijama.

Konferenciju su otvorili Tarik Kadrispahić, direktor kompanije Targer E&C koja je organizirala ovaj skup, te Suad Huskić, načelnik Općine.

- Smatram da su ovakve stručne konferencije odlična prilika za razvoj rukovodećeg i stručnog kadra proizvodnih kompanija. Usvajanje novih znanja i ideja, poslovno umrežavanje, kao i širenje pozitivnih vibracija, energije i nadahnuća, to su neki od ključnih zadataka PIT konferencija - izjavio je Kadrispahić.

Načelnik Huskić je izrazio zadovoljstvo što se ovogodišnja Centralna PIT konferencija održava upravo u Tešnju, jednoj od najvećih općina u BiH iz koje dolaze najveći kreatori bh. ekonomije.

- Prije svega želio bih da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u Tešanj, opštinu koja broji više od 2.400 poslovnih subjekata i koja je imala izuzetne ekonomske rezultate u ravoju bh. ekonomije u posljednjih deset godina. Smatram da je kompanijama od velikog značaja pomoć lokalne zajednice, s tim u vezi općina Tešanj usvojila je Strategiju opštinskog razvoja do 2027. godine i naša vizija je da Tešanj postane sredina ekološke svijesti, inovativne poduzetnosti i društvene etike. Bez obzira na konstantan rast stope zaposlenosti i razvijenosti ove sredine, mi konstantno pratimo trendove koji se dešavaju na tržištu te u skladu s njima djelujemo - Huskićeve su riječi.

Nakon uvodnog govora, ovogodišnja Centralna PIT konferencija je počela temom „Komunikacijom do zadovoljstva uposlenika“ o kojoj je govorio Đorđe Maričić iz kompanije Maverick Consulting iz Beograda.

Najavljena su predavanja o temama „Primjena AI (umjetna inteligencija) rješenja u modernom skladišnom poslovanju i transportu“, o čemu će govoriti Emir Žunić iz kompanije Info Studio, zatim „Da li je Industrija 4.0 moguća bez rješenja za napredno planiranje i terminiranje proizvodnje?“, o čemu će izlagati Darko Spasojević iz banjalučke kompanije M&I Systems.

O temi „Rješenja i proizvodi za automatizaciju proizvodnje“ govorit će direktor kompanije Tipteh Nadir Durmić, dok će o iskustvima s njemačkog tržišta i inovativnom poslovnom djelovanju govoriti Advan Begović iz kompanije Siemens.

O "Digitalnim rješenjima za poslovanje kompanija" izlagat će Ferhat Dedić iz kompanije Algotech, o tome "Kako privući i zadržati zaposlene uz pomoć brenda poslodavca" Nermina Ajanović iz kompanije Kolektiv/Posao.ba, a o temi "Robotski sistemi" u čijem će okviru na praktičan način biti prikazana njihova primjena govorit će Edin Lipovac iz kompanije Autotech BH.

U najavljenm programu konferencije su i dvije panel diskusije, prva o temi "Kako povećati produktivnost i plate u bh. proizvodnim kompanijama?", gdje će govoriti Mahmut Galijašević, Mann + Hummel BA, Snježana Köpruner, GS-TMT, Izudin Neimarlija, Tvornica cementa Kakanj, Seudin Softić, Autotech, Maid Jabandžić, Madi i Tarik Kadrispahić, Targer E&C.

U okviru druge panel diskusije o temi "Kreativnost i inovativnost u modernom poslovanju" govorit će Faruk Širbegović, Širbegović Inžinjering, Isan Selimović, QSS, Dženan Ajanović, INOX Ajanović i AP Atelier Tešanj, Edin Garić, Prevent Fad, Mirsad Ramić, Cromex i Tarik Kadrispahić, Targer E&C.

Za drugi dan konferencije planirane su panel radionice "Industrija 4.0 – kako kreirati kompanije i društvo budućnosti", čiji će panelisti biti Advan Begović, Siemens Mobility Division Munchen, Darko Spasojević, M&I Systems, Adis Muminović, CGP Design Team, Zoran Đurđević, Kala, Mitja Orlačnik, Lean Rešitve Celje.

Tema posljednje panel radionice na ovogodišnjoj Centralnoj PIT konferenciji bit će "Logistika - trenutni izazovi i napredna rješenja", a izlagat će Zlatan Golub, Špica, Zlatan Uzunović, Prevent Interior, Antonio Zrilić, Logiko, Vanis Ahmetović, Mann+Hummel Group.

Moderator na konferenciji je Kemal Balihodžić, CEO u kompaniji UpTrend Marketing Solutions. Nakon završenog radnog dijela konferencije, svi učesnici imat će priliku posjetiti dvije renomirane bh. kompanije, primjere uspješnosti u branšama u kojima djeluju, Medena Commerce i Inox Ajanović.

Iz kompanije Targer E&C pozvali su sve zainteresovane da prate njihovu oficijelnu web stranicu kako bi bili upoznati s podacima o narednim konferencijama planiranim za iduću godinu.

Ove godine, osim Centralne PIT konferencije u Tešnju, veoma uspješno su realizirane i konferencije PIT Drina u Goraždu, te PIT Krajina u Cazinu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom