Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 18:04 |

Bregu: Sporazum o slobodnom putovanju novi izazov za region

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Prije dva mjeseca regionu smo u Poznanju postavili izazov: sporazum o slobodnom putovanju, u duhu i na osnovu teksta nekoliko već postojećih bilateralnih sporazuma kojim se omogućava slobodno putovanje na Zapadnom Balkanu sa ličnim kartama, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na neformalnom ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), prvom koji se održava u sklopu predsjedavanja Kosova ovim Procesom.

- Postizanje ovog sporazuma među ekonomijama u regionu treba povjeriti Vijeću za regionalnu saradnju  kroz provedbu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA). Lideri su ovaj prijedlog često pominjali s odobravanjem i ukoliko se o tome postigne sporazum Vijeće za regionalnu saradnju je spremno pomoći da se ovaj cilj ostvari kao dio predstojećeg samita Berlinskog procesa - kazala je.

 Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC)  Majlinda Bregu istakla je ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana da je regionalna  saradnja  temelj stabilnosti i društveno-ekonomskog napretka.

- Drago mi je da vidim da je ona i potvrđena ovdje danas, jer biti ovdje tokom sedmice kada se održava zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pridonosi pozitivnoj atmosferi, ‘zajedništvu’ u iznalaženju rješenja za ciljeve koje svi dijelimo. Drago mi je da vidim da su prioriteti predsjedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi usko povezani sa prioritetima regiona, a to su povezivanje, mladi, kultura, umjetnost i turizam-podvukla je Bregu.“

Bregu je također istakla da je i trenutak povoljan jer će Hrvatska će po prvi put preuzeti predsjedništvo Evropskom unijom, Bugarska i Sjeverna Makedonija će predsjedavati Berlinskim procesom, Albanija i Sjeverna Makedonija će, otvoriti pregovore o pristupanju EU, proces proširenja će biti u središtu djelovanja Evropske unije.

- Region se kreće putem zajedničkog rasta i transformacije. Sa pitanja stabilnosti prešli smo na stvaranje regionalnog ekonomskog prostora i sada trebamo na najbolji način iskoristiti ovaj povoljan trenutak za napredak, zaključila je Bregu.

 Sastanak učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) sazvalo je Kosovo, koje trenutno predsjedava ovim Procesom, kako bi se predstavili prioriteti njihovog mandata na mjestu predsjedavajućeg. Sastanak je održan u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

(FENA) F. F.

RCC

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom