Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 17:21 |

Supervizor Scanlan ukazao na nužnost promjena u Brčko distriktu

FENA Cvita Kusić

BRČKO, 25. rujna (FENA) - Supervizor za Brčko distrikt i prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan ocijenio je kako se Brčko distrikt nalazi u odlučujućem trenutku za promjenu silazne putanje kojom ide u posljednjih nekoliko godina.

 Obraćajući se u srijedu u Skupštini Brčkog, Scanlan je kazao kako je u proteklih šest mjeseci imao priliku razgovarati s političkim predstavnicima, vlasnicima firmi, vjerskim vođama, kao i običnim građanima Distrikta te kako su svi oni istaknuli glavne probleme s kojima se Brčko suočava.

 "Riječ je o nedostatku privatnih investicija, ekonomskoj stagnaciji i slabom razvoju infrastrukture, što dovodi do odlaska građana, posebno mladih, a sve to u zajednici koja ima očigledne geografske i financijske prednosti. Ovo je poziv na buđenje Skupštini, koja mora zbiti redove i početi raditi", tvrdi Scanlan.

 Napominje kako članovi Skupštine Distrikta imaju šansu da ove jeseni naprave početne korake koji će Brčkom omogućiti da ponovo postane energična i pozitivna zajednica, a građane odvratiti od odlaska.

 "Ti koraci uključuju usvajanje novog Zakona o proračunu i Zakona o fondacijama i udruženjima, završetak modernizacije Luke, fokusiranje na razvoj infrastrukture i proizvodnju čiste energije te unapređenje zakonskih odredbi koje se odnose na investiranje. Ti koraci će kreirati okruženje koje pogoduje gospodarstvu i koje će privući investitore, a ovoj zajednici donijeti prijeko potrebna i dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru", ustvrdio je Scanlan.

 U priopćenju za javnost OHR ističe kako će supervizor i dalje posjećivati Distrikt svaki mjesec i susretati se s glavnim akterima kako bi se uvjerio da se te promjene uistinu provode.

 Nakon sjednice Skupštine, supervizor Scanlan također se sastao sa šefom Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčkog Senadom Osmanovićem i šefovima pododjeljenja za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji i koracima potrebnim za daljnje jačanje pozitivnih aspekata integriranog školskog sustava u Brčkom.

 Također je obišao i Luku Brčko, naglasivši njezinu ključnu važnost za jačanje razvoja infrastrukture.

 "Ako se ispuni obećanje da se modernizacija Luke završi do kraja 2020., ona će biti temelj za pokretanje drugih infrastrukturnih projekata, koji će pomoći daljnjem rastu gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta", zaključio je supervizor Scanlan.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Milić i Nišić razgovarali sa učesnicima Sajma zapošljavanja u Brčkom

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo