Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 19:39 |

Svečanim prijemom u Sarajevu proslavljena 74. godišnjica nezavisnosti Indonezije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Svečanim prijemom kojem je prisustvovao veliki broj zvanica Ambasada Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini proslavila je danas 74. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti.

Ta država proglasila je nezavisnost 17. augusta 1945. godine, nakon što je bila pod kontrolom holandskih kolonizatorskih snaga tri i po vijeka, a zatim i Japana tri i po godine.

Prijem je počeo intoniranjem himni BiH i Indonezije, nakon čega se zvanicama obratila ambasadorica Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani kazavši da je Indonezija dokazala da demokratija, modernost i islam, katolici, kršćani, budisti, konfućisti i hindusi mogu koegzistirati u harmoniji.

-Ove godine Indonezija proslavlja 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa sa BiH i tokom godina imamo odličnu suradnju u međunarodnoj i multilateralnoj suradnji - istakla je ambasadorica.

Nakon obraćanja ambasadorice Yani, zvanicama je poslužen Nasi Tumpeng, indonežanska rižina kupa, tradicionalno jelo koje se priprema za posebne prilike, porodične proslave, vjenčanja ili rođendane te proslavu Dana nezavisnosti Indonezije.

Svečanost je upotpunio ples pod maskama, a potom je uslijedio tradicionalni ples indonežanskog naroda Balinese, dok su posjetioci mogli probati i tradicionalna jela ove azijske zemlje.

Prijemu su prisustvovali brojni pripadnici diplomatskog kora u BiH te predstavnici političkog i kulturnog života u BiH.

Indoneziju čini više od 17.500 otoka, od kojih je više od 6.000 naseljeno. Sa oko 255 miliona stanovnika, Indonezija je zemlja s mnoštvom etničkih grupa -788 pripadnika raznih naroda i plemena, religija (islam, kršćanstvo, hinduizam, budizam) te kultura i jezika.

Druga je to zemlja na svijetu po broju jezika, odmah iza Papue Nove Gvineje. Od 726 priznatih jezika, živih je 719, pet je izumrlo, a dva se govore isključivo kao drugi jezici. Službeni jezik je indonezijski.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Delegacija MUP-a KS - Uprave policije obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo