Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 14:39 |

U Tuzli obilježen Svjetski dan farmaceuta

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 25. septembar (FENA) – U organizaciji Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona, danas je u Tuzli obilježen Svjetski dan farmaceuta, gdje su učesnici upozorili da je u ovom kantonu sve manje farmaceuta koji odlaze u zapadnoevropske zemlje.

Predsjednica Komore magistara farmacije TK Aneda Cipurković kaže da se farmaceuti u BiH nažalost danas posmatraju kao trgovci, što su pogrešne predstave o njima kao zdravstvenim radnicima.

-Mi nastojimo svoje djelovanje približiti svakom pacijentu i želimo pokazati da smo ravnopravni članovi sistema zdravstvene zaštite ljudi – istaknula je Cipurković.

Smatra da je cijela BiH u situaciji da svi moraju uložiti napore da ljekari i farmaceuti ostanu u BiH.

- Dajemo sve od sebe da zadržimo naše kadrove. Nama je stalo da oni ostanu u BiH. Međutim, pitanje je koliko su poslodavci danas spremni zadržati kadrove. Nažalost, statistika o odlasku ljudi, konkretno farmaceuta je sve poraznija. Imamo situaciju da nam se smanjuje broj zaposlenih i na kraju ćemo ostati bez stručnog kadra - istakla je Cipurković.

Svjetski dan farmaceuta u Tuzli obilježen je, uz učešće brojnih mladih farmaceuta, podjelom promotivnog materijala i prigodnih darova za građane.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Farmaceuti: Od dizajna lijekova do uspješnog tretmana bolesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta