Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 13:56 |

Vlada Japana donirala devet specijaliziranih vozila za civilnu zaštitu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Svečana ceremonija primopredaje specijaliziranih vozila za civilnu zaštitu, koje je donirala Vlada Japana, održana je danas u Sarajevu.

Krajnji korisnici ovih vozila bit će Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, Republička uprava civilne zaštite RS, Federalna uprava civilne zaštite FBiH i Odjel javne sigurnosti Vlade Brčko Distrikta.

Dokument o primopredaji devet terenskih vozila s pripadajućom opremom potpisali su ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.  

Ambasador Sakamoto je kazao da su ova vozila dio japanske bespovratne pomoći u vrijednosti 1,1 milion KM koja je donirana Ministarstvu sigurnosti.

Napomenuo je da ova specijalizirana terenska vozila mogu pristupiti mjestu nesreće čak i pod jakom kišom i olakšati pristup području zahvaćenom poplavama. 

- Vlada Japana obezbijedila je specijalizirana terenska vozila kako bi podržala aktivnosti Ministarstva i institucija civilne zaštite FBiH, RS i Brčko Distrikta. Japan pridaje veliki značaj sprečavanju i zaštiti kao mjerama potpore protiv prirodnih katastrofa uključujući i poplave - naveo je ambasador Sakamoto. 

Izrazivši nadu da će se vozila dobro održavati, poželio je da se dugo koriste i pamte u BiH, kao jedan od simbola dobrih bilateralnih odnosa između dviju država.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da ovom ceremonijom zvanično Ambasada Japana institucijama i organima za zaštitu i spašavanje u BiH predaje u trajno vlasništvo vrijednu donaciju specijaliziranih terenskih vozila.

Istaknuo je da je Vlada Japana i do sada značajno pomagala sektor zaštite i spašavanja u BiH, ne samo u opremi već i u obukama i prijenosu znanja i iskustava.

- Treba istaknuti i da je Japan nacija koja se kontinuirano suočava s nesrećama katastrofalnih razmjera, ali i shodno tome nacija sa globalno najrazvijenijom svijesti o nesrećama, ali i svijesti o humanoj potrebi pomoći drugima – naveo je ministar Mektić.

Dodao je da je, posjedujući takav osjećaj, japanski narod posredstvom Vlade u postratnom periodu pružio ogromnu pomoć BiH u oporavku i obnovi, a kroz niz pokrenutih grantova, potvrđuju nastavak pomoći upravo u jačanju kapaciteta za rano upozoravanje i odgovor na nesreće.

- Siguran sam da će ova terenska vozila, namjenjena za prijevoz ljudstva i opreme, olakšati rad i spremnost civilne zaštite da brzo i efikasno djeluju u slučaju potrebe za spašavanje ljudskih života i materijalnih sredstava – naveo je ministar sigurnosti BiH.

Krajnji korisnici vozila su Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH koje će dobiti tri vozila, a po dva vozila će dobiti Republička uprava civilne zaštite RS, Federalna uprava civilne zaštite Federacije BiH i Odjel javne sigurnosti Brčko Distrikta BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana