Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 12:57 |

Počela konferencija 'Očuvanje mira kroz izgradnju povjeranja i pomirenja"

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRVBiH) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) danas i sutra u Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu organiziraju Regionalnu konferenciju "Očuvanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja - podrška osobama koje su preživjele ratne traume". 

UNFPA i MRVBiH uz pomoć vlade Ujedinjenog Kraljevstva već nekoliko godina rade na unaprijeđenju statusa osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

Konferencija ima za cilj razvijanje konkretnih prijedloga i planova djelovanja vjerskih zajednica za doprinos miru i stabilnosti na regionalnom nivou. 

Na pres-konferenciji predsjednik MRVBiH i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je da će se "na konferenciji razmotriti mjere koje bi se mogle poduzeti na učvrščenju mira i radu na pomirenju". 

- Kad govorimo o žrtvama seksulnog nasilja za vrijeme proteklog rata mnogi kažu 'sad je kasno prošlo je već 20 godina', međutim svi se sjećamo davne 1970. godine kada je tadašnji njemački kancelar Willy Brandt na temeljima Varšavskog geta kleknuo i na neki način molio za oprost za sve ono što je napravljeno, mada je Drugi svjetski rat tada bio završen prije 25 godina. Prema tome za praštanje, pomirenje, za izgradnju mira nikada nije kasno, a pošto živimo u regionu koji mnogi zovu 'buretom baruta' onda je bolje spriječiti nego liječiti, jer vidimo da liječenje dugo traje i mnogo košta - kazao je Finci.

On je naglasio da je MVRBiH organizacija koja više od 22 godine uspješnio radi u BiH i šire. Samim tim, smatra da bi bilo normalno da upravo u Sarajevu treba biti centar za pomirenje, izgradnju mira i tretman svih onih koji su bili žrtve seksualnog nasilja prošlim ratovima. 

Konferencija "Očuvanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja - podrška osobama koje preživjele ratne traume" okupila je  predstavnike crkava i vjerskih zajednica, vjerskih organizacija, udruženja preživjelih, medija, civilnog društva, Ujedninjenih nacija i drugih međunarodnih institucija u jugoistočnoj Evropi, kako bi razgovarali o povezanosti nagomilanog bola i traume, naslijeđa iz prethodnih ratova i mira i stabilnosti u regionu, ali i o konkretnim prijedlozima kako poboljšati tenutnu situaciju te koja je uloga vjerskih zajednica u toj borbi. 

Konferencija je dio zajedničkog programa UN-a "Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH", koji su provele organizacije UNDP, IOM, UNFA i UN Woman. 

Zajednički program je podržan od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u konfliktu, a finansiraju ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, fond UN Action i Vlada Kanade. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'