Ekonomija     | 25.09.2019. 11:18 |

Vlada ZDK-a potpisala 104 ugovora za samozapošljavanje boraca

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. septembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i kantonalni ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković potpisali su 104 ugovora o dodjeli poticaja za samozapošljavanje branilačke populacije u okviru programa "Prvi biznis".

Ukupna vrijednost prvog ovogodišnjeg poticaja za ovu namjenu iznosi 817.000 KM, a na javni poziv bilo je pristiglo 135 zahtjeva, od kojih su odobrena 104. 

-Imamo 104 nove firme, čiji su vlasnici borci. Vi ste jedni od onih, nekih 500-600 boraca, koji su do sada prošli kroz ovaj program, a koji su odlučili da žive od svog rada. Nadam se da će sljedeće godine, bar neki od vas, zaposliti nekog drugog pa da mogu sudjelovati u Programu zapošljavanja u firmama - kazao je ministar Čolaković.

Navodi kako su neki od ranijih korisnika razvili svoje firme te zaposlili i desetine radnika.

Kako bi pomogli borcima koji ste već otvorili firme, istakao je  Čolaković, inicijalno će na tri rate borcima biti uplaćeno po 8.000 KM. Njihova je obaveza da zadrže biznis naredne dvije godine te da izvršavaju zakonom propisane obaveze.  

-Imamo i Program Biznis +, koji će vama biti interesantan iduće godine, kada će svi koji pokažu da su ovu godinu poslovali uspješno ili ako zaposlite još nekoga - člana porodice ili nekog drugog iz reda boračke populacije, moći ćete aplicirati i na taj program - podsjetio je Čolaković.

Premijer Mirza Ganić kazao je da Vlada ZDK, najmanje što može da učini je da pruži podršku borcima.

-Često govorim da boračku populaciju ne treba da posmatramo kao socijalnu kategoriju, nego kao ravnopravne partnere te treba da im pružamo podrušku gdje je moguće, kako bismo imali razvojne projekte - rekao je Ganić. 

Podsjeća da je ove godine, za samozapošljavanje u budžetu ZDK-a namjenjeno ukupno 1,6 miliona KM. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana