Najave     | 25.09.2019. 10:23 |

Promocija online obuke za državne službenike u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Ured koordinatora za reformu javne uprave u saradnji s Agencijom za državnu službu BiH i Programom jačanja javnih institucija, koji u BiH provodi njemački GIZ, sutra u Sarajevu organizira promociju online obuke za državne službenike u BiH – Zajednička procjena CAF – šta predstavlja iskorak u regiji zapadnog Balkana iz oblasti orijentiranosti javne uprave prema kvalitetu.

Online obuku je izradila Agencija za državnu službu BiH uz podršku njemačkog GIZ-a koji po nalogu njemačke vlade implementira Program jačanja javnih institucija (www.spi.ba), uz koordinaciju Ureda za reformu javne uprave koji je u svojoj ulozi CAF Resursnog centra dao stručnu podršku izradi obuke.

Tokom predstavljanja obuke prisutnima će se obratiti koordinator Ureda za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan, te direktor Agencije za državnu upravu FBiH Refik Begić.

CAF - Zajednički okvir procjene (Common Assessment Framework) predstavlja jedinstven model izrađen za javnu upravu i besplatan je alat za korištenje u opredijeljenosti institucija prema jačanju kvalitete, strateškom planiranju, finansijskom upravljanju, orijentiranosti prema rezultatima i društveno korisnom djelovanju.

Ova online obuka predstavlja odgovor korisnika na potrebu za lakšim pristupom i učenju državnih službenika o CAF-u, te predstavlja prvu obuku ove vrste u regiji, saopćeno je iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Agencija za državnu službu BiH te Ured koordinatora za reformu javne uprave, zajedno s Institutom za standardizaciju BiH, zajednički rade na promociji, jačanju kapaciteta i implementaciji sistema i modela za upravljanje kvalitetom u javnoj upravi, zajedno s Agencijom za državnu službu Federacije BiH i Agencijom za državnu upravu RS.

Cilj jačanja ove oblasti jeste veća orijentacija javne uprave prema korisnicima, boljem pružanju usluga u skladu s očekivanjima korisnika i EU principa.

Za predstavljanje obuke će biti iskorištena platforma međuinstitucionalne radne grupe za upravljanje kvalitetom, koja će u četvrtak održati sastanak, gdje će biti prisutne predstavnice i predstavnici državnih i entitetskih institucija koje su se materijalno opredijelile prema uspostavljanju sistema kvaliteta u javnoj upravi, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta