Bosna i Hercegovina     | 25.09.2019. 09:41 |

Skupština KS o paušalu trudnicama i porodiljama

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 25.septembra (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo će danas na sjednici razmatrati Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području KS.

Dopuna te odluke odnosi se na kategoriju trudnica i porodilja do šest mjeseci starosti djeteta, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem osnovu.

Ukoliko bude usvojena, tom odlukom bi po prijavljenoj trudnici, odnosno porodilji, paušal bio isplaćivan u iznosu od 20 KM.

Prema predloženom dnevnom redu, zastupnici SKS će također donijeti odluku o  prihvatanju ostavke i razrješenju dužnosti ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS, a istovremeno će donijeti odluku o potvrđivanju imenovanja nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Na dnevnom redu je i nekoliko prijedloga odluke: o standardima i kriterijima za imenovanje članova Odbora za žalbe javnosti, o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove "Apoteke Sarajevo", o davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama statuta JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Također će zastupnici donijeti i Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za projekt „Javni prijevoz Sarajevo“, kao i izmjeni Odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji.

Zastupnici će imati priliku da dobiju i informaciju o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo, za period 1.marta do 30.juna ove godine.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o poslovanju KJP "ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo za 2018. godinu, ali i izvještaji o 11 institucija kulture za 2018.godinu:  Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Pozorište mladih, Kamerni teatar '55, Sarajevski ratni teatar – SARTR, MES - Međunarodni teatarski festival – Scena MESS, Muzej Sarajeva, Historijski arhiv, Biblioteka Sarajeva, Muzej „Alija Izetbegović“, Bosanski kulturni centar.

Na dnevnom redu sjednice, kako je najavljeno iz Press službe KS, je i Prijedlog teksta Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa i saradnje između Kantona Sarajevo (Bosna i Hercegovina) i Grada Dalian (Narodna Republika Kina).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo