Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 24.09.2019. 15:40 |

Zaposlenici Fene sudjelovali u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) – Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i Federalna novinska agencije (FENA) organizirali su danas u prostorijama agencije akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Zaposlenici Fene su darivali krv i tako dali svoj doprinos osiguranju dovoljnih zaliha za medicinske potrebe u Federaciji BiH. Doktorica Alma Ljuca, specijalist transfuziolog u Zavodu za transfuzijsku medicinu ističe kako akcije, poput ove, imaju veliki značaj.

- Nama svaka doza puno znači. U svijetu je svake tri minute nekome potrebna doza krvi. To je jedini lijek koji se može dobiti samo od čovjeka. Svi mi kada nam krv zatreba zapravo ovisimo od dobrovoljnih darivatelja krvi. Zato tokom cijele godine moramo pripremiti dovoljan broj krvnih pripravaka kako bismo imali kvalitetno liječenje pacijenata – ističe dr.Ljuca.

Ona napominje da je krv potrebna za liječenje mnogih bolesti, ali i za vanredne situacije, kao i za zbrinjavanje kod hirurških operacija.

- Za jednog pacijenta kada se rade zahvati na srcu nekada je potrebno i 10 doza krvi, odnosno 10 darivatelja. Krv ima svoj vijek trajanja i zato svoje zalihe moramo stalno obnavljati – naglašava dr.Ljuca.

Glavni urednik Fene, Dejan Jazvić, kaže da su agencija i njeni zaposlenici uvijek spremni sudjelovati u akcijama od društvenog značaja te da je svijest o značaju dobrovoljnog darivanja krvi u Feni itekako prisutna.

- Mi ćemo ubuduće redovito organizirati ovakve akcije, kako bismo vlastitim primjerom promovirali humanost i značaj dobrovoljnog darivanja krvi u Bosni i Hercegovini – kazao je Jazvić.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najave događaja za 09.04.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 08.04.2024. godine (ponedjeljak)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu