Ekonomija     | 24.09.2019. 14:36 |

Termoelektrana Tuzla proslavlja 60. obljetnicu postojanja

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 24. septembra (FENA) - Termoelektrana Tuzla proslavlja 60. obljetnicu postojanja, što je danas bio povod za održavanje svečane sjednice na kojoj se govorilo i o jednom od najvažnijih projekata, izgradnji Bloka 7 TE Tuzla.

Direktor TE Tuzla Izet Džananović istakao je da je Termoelektrana Tuzla oduvijek bila generator velikih privrednih kretanja, kako u rudarstvu tako i u cjelokupnoj industriji.

-Termoelektrana Tuzla želi biti šansa ovom području, a nikako prijetnja kako nas neki pokušavaju predstaviti u posljednje vrijeme. Naša misija je da električnu energiju proizvodimo pod ekološki prihvatljivim uslovima, da budemo konkurentni na tržištu električne energije te da ostanemo garant energetskog suvereniteta BiH - poručio je Džananović.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević kaže da je Termoelektrana Tuzla ujedno i okosnica i temelj termoenergetskog sustava u BiH. 

- Zahvalnost generacijama koje su izgradile Termoelektranu Tuzla je najava početka gradnje Bloka 7 TE Tuzla – ističe Jašarević.

On podvlači da Evropska energetska zajednica ne postavlja pitanje ekoloških problema ovog bloka.

-Oni su itekako svjesni da je ovaj blok s najboljim tehnologijama koje obezbjeđuju granične emisije kakve su u Evropskoj uniji. Energetska zajednica ima određena pitanja koja treba razjasniti kao što je to je li država BiH pomogla izgradnji Bloka 7 tako što je narušila konkurenciju, time što je pomogla Elektroprivredi BiH - rekao je Jašarević. 

Jubilej 60 godina postojanja TE „Tuzla“ vezuje se za  24. septembar 1959. godine,  kada je Narodni odbor Sreza Tuzla donio Rješenje o osnivanju Termoelektrane u izgradnji Lukavac s sjedištem u Tuzli. Vodilja za izbor postojeće lokacije bila je blizina rudnika s podzemnom eksploatacijom: Bukinje, Lipnica, Dobrnja i  Mramor.

Od izgradnje do danas, TE „Tuzla“ je najveći proizvođač električne energije u BiH. Sa instaliranom snagom 723 MW, prosječnom godišnjom proizvodnjom oko 3.600 GWh električne energije i potrošnjom oko 3,3 miliona tona uglja, jedan je od ključnih proizvodnih objekata u sastavu JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo.

Pored električne energije, TE „Tuzla“ proizvodi i isporučuje toplotnu energiju za sisteme daljinskog grijanja Tuzle i Lukavca i opskrbljuje više od 20.000 potrošača, a za potrebe industrije obezbjeđuje tehnološku paru. Preko pogona TE „Tuzla“ obezbjeđeno je i kvalitetno vodosnabdijevanje za Grad Tuzla.

- TE „Tuzla“ je jedinstvena tehnološka i arhitektonska cjelina čija je izgradnja realizirana etapno u periodu od 1959. do 1978. godine. Izgradnja prve etape (blokova 1 i 2) započela je 21. augusta 1960. godine. Proizvodnja električne energije počela je 1963. godine, puštanjem u pogon Bloka 1 snage 32 MW.  U toku 1964. godine, završena je izgradnja Bloka 2, a preduzeće preimenovano  u Termoelektranu “Tuzla”. Blokovi 3, 4 i 5 izgrađeni su u periodu  od 1967. do 1974. godine. Izgradnja  TE „Tuzla“ je okončana 1978. godine, puštanjem u pogon šestog Bloka snage 215 MW - navode iz TE „Tuzla“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Poništeno Rješenje Vijeća za državnu pomoć o nezakonitosti garancije za kredit za izgradnju Bloka 7

Konzorcij kineskih kompanija: Izlazak GE-a iz projekta Bloka 7 TE Tuzla van kontrole izvođača

Džindić o Bloku 7 - Prihvaćen prijedlog Elektroprivrede BiH o odbijanju alternativnog podizvođača

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!