Najave     | 24.09.2019. 13:39 |

Sjednica VSTV-a BiH - Imenovanje zamjenika državnog tužitelja na dnevnom redu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je dvodnevno zasjedanje za 25. i 26. septembra, a, između ostalog, u prijedlogu dnevnog reda je i Informacija - dopis Evropske komisije, odnosno ekspertska analiza u vezi s preporukama Peer Review misije. 

Kako je planirano, članovi tog regulatornog tijela razmatrat će Srednjoročni plan rada VSTV-a BiH za period 2020. – 2022. godine, kao i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava za period 01.01. do 30.06.2019. godine.

U prijedlogu dnevnog reda je i Godišnji izvještaj o provedbi planova integriteta u pravosudnim institucijama u BiH u 2018. godini, te Informacija Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u VSTV-u BiH o provedenim prethodnim radnjama utvrđivanja osnovanosti zaprimljene prijave.

U sklopu procesa imenovanja, predviđeno je imenovanje zamjenika glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH (dvije pozicije).

Kako je Feni rečeno u VSTV-u BiH, na javni konkurs za popunu spomenutih pozicija prijavilo se ukupno 18 kandidata, od kojih je na razgovor pozvano 16. Jedan je, u međuvremenu, odustao, dok drugi nije ispunjavao predviđene uvjete. Dva kandidata dolaze izvan Tužiteljstva BiH, a ostali su uposlenici tog tužiteljstva.

Inače, u skladu s procedurom i aktima VSTV-a nije predviđeno da kandidati za poziciju zamjenika državnog tužitelja prezentiraju vlastiti program rada, kao što je to slučaj kod imenovanja glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Članovi VSTV-a bi, kako je planirano, trebali utvrditi prijedlog nadležnim organima u vezi sa njihovim predlaganjem i imenovanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na tematski izvještaj Misije OSCE-a u BiH u vezi predmeta ratnih zločina pod nazivom “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH”, a u sklopu projekta - Unapređenja rada na predmetima ratnih zločina u BiH.

VSTVBiH će razmatrati i pitanja iz domena unapređenja početne obuke za novoimenovane sudije i tužitelje u okviru entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja, te Informaciju o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!