Svijet     | 24.09.2019. 11:58 |

Izetbegović: Povjerenje je preduslov za partnerske odnose na prostoru Euroazije

FENA Saopćenje

NUR-SULTAN, 24. septembra (FENA) - Susreti poput ovog imaju poseban značaj, jer su oni dobra platforma i mogućnost da se razmijene informacije i stvori neophodno povjerenje koje treba rezultirati partnerstvom, a sve to na koncu u korist i za dobrobit građana koji žive u našim zemljama. Ovo nije tek puka teza, jer moja zemlja Bosna i Hercegovina ima bogato višestoljetno iskustvo dijaloga i stvaranja povjerenja među različtim etničkim i religijskim skupinama - rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegovič u obraćanju na 4. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja "Velika euroazija: Dijalog. Povjerenje. Partnerstvo" koji se održava u glavnom gradu Kazahstan, Nur-Sultanu.

Izetbegović je istaknuo kako je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja koju zbog njene kulturološke i religijske isprepletenosti, te geografskog položaja i historijskog naslijeđa opravdano smatraju mostom između Istoka i Zapada, a njen glavni grad Sarajevo, u kojem se u neposrednoj udaljenosti od par stotina metara može vidjeti i moliti se i u pravoslavnoj i u katoličkoj crkvi, u sinanogi i u džamiji, nazivaju „Jerusalemom Evrope“.

- To je zemlja sa izuzetno obrazovanim ljudima i radnom snagom, značajnim prirodnim resusrsima i mogućnostima za ulaganje u eneregtsku, metalnu, prehrambenu i namjensku industriju. Sa svojim geografskim položajem u blizini tržišta EU, a kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, BiH pruža odlične mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje. BiH je u proteklom periodu, posebno u posljednje četiri godine, ostvarila napredak u mnogim oblastima. Reformska agenda koja je usvojena u julu 2015. ostvarila je impozantne rezultate. Usvojeni zakonski i podzakonski akti omogućili su najznačajniji ekonomski rast i razvoj u postdejtonskom periodu. Industrijska proizvodnja je rasla preko 4% godišnje, prerađivačka industrija preko 6%. Izvoz je rastao dvocifrenim procentima, u četiri godine ukupno 39%, najbrže je rastao turizam, skoro se udvostručio u četiri godine. Nominalni BDP je rastao prosječno 3% godišnje. Broj zaposlenih je porastao za 14% u protekle četiri godine. Obim vanjskotrgovisnke razmjene prešao je 30 milijardi KM - kazao je Izetbegović.

Napomenuo je i da su veliki pomaci ostvareni posljednjih godina u trgovini sa Republikom Turskom, te da se očekuje da će obim razmjene najvjerovatnije ovoj godini dostići ciljanih milijardu dolara. Sa Ruskom Federacijom, kazao je, BiH također bilježi znatne pomake, posebno u izvozu hrane na rusko tržište. Ono što posebno ide u prilog napretku na ekonomskom planu jeste i činjenica da se oko 70% bh. proizvoda izvozi u Evropsku uniju sa kojom BiH ima veoma povoljne bescarinske aranžmane.

- Saradnja firmi iz euroazijskih zemalja sa BiH firmama kroz Joint-Venture projekte pruža i njima iste pogodnosti - kazao je Izetbegović.

Pored napretka u oblasti ekonomije, dodao je, Bosna i Hercegovina se u proteklom periodu značajno prilbližila svom glavnom vanjskopolitičkom cilju – članstvu u EU te da je pravi čas za intenziviranje saradnje i investiranje u BiH.

- Obostrano korisnu saradnju možemo ostvariti samo ako razgovaramo jedni s drugima, ako se međusobno uvažavamo i ako povrh svega osiguramo političku stabilnost uz maksimalno poštivanje principa pravne države i vladavine zakona. Na nama kao parlamentarcima i političkim predstavnicima naših naroda i zemalja leži odgovornost da u svojim zemljama obezbjedimo prosperitet i napredak za sve naše građane, a onda i da se međusobno zalažemo za iste ciljeve na globalnoj agendi. Samo uz pojačanu međusobnu interakciju možemo bolje razumjeti jedni druge, uskladiti naše zajedničke ciljeve i izgraditi korisne međuparlamentarne veze i partnerstva. Izgraditi Veliku Euroaziju - poručio je predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović u obraćanju na 4. sastanku predsjednika parlamenata euroazijskih zemalja "Velika euroazija: Dijalog. Povjerenje. Partnerstvo" koji se održava u glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

U požaru u hostelu u kazahstanskom gradu Almati 13 poginulih

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana