Svijet     | 23.09.2019. 15:31 |

Iran poručio da Britanija treba prestati prodavati oružje Saudijskoj Arabiji

FENA Internet

ŽENEVA, 23. septembra (FENA) - Iran je u ponedjeljak poručio Velikoj Britaniji da bi trebali prestati prodavati oružje Saudijskoj Arabiji umjesto što šalju optužbe na račun Islamske Republike, nakon što je premijer Boris Johnson rekao da Britanija vjeruje da je Iran odgovoran za napade na saudijska naftna postrojenja.

- Vlada Engleske, umjesto da besplodno poduzima napore protiv Islamske Republike Iran, trebalo bi da preduzme mjere kako bi zaustavila prodaju smrtonosnog oružja Saudijskoj Arabiji, što je zahtjev mnogih ljudi u svijetu, i trebaju se osloboditi optužbi da su počinili ratne zločine nad narodom Jemena - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

Ranije, britanski premijer Boris Johnson okrivio je Iran za nedavne napade na postrojenja u Saudijskoj Arabiji i rekao da će Ujedinjena Kraljevina razmotriti sudjelovanje u vojnim akcijama pod vodstvom SAD-a za podršku saudijskoj odbrani.

Dok je u nedjelju kasno navečer letio za New York kako bi prisustvovao Generalnoj skupštini UN-a, Johnson je rekao novinarima da "Velika Britanija pripisuje odgovornost s vrlo velikim stepenom vjerovatnoće  Iranu" za napad bespilotnim letjelicama i krstarećim raketama na saudijska naftna postrojenja, piše Associated Press.

- Sarađivat ćemo i s našim američkim prijateljima i s našim evropskim prijateljima na stvaranju odgovora koji će imati za cilj deeskalaciju napetosti u zaljevskoj regiji - rekao je Johnson.

Vođa konzervativaca prethodno se suzdržavao od pripisivanja krivice za napade, iako su Saudijska Arabija i Sjedinjene Države kazale da je Iran odgovoran.

Johnson je rekao da će se sastati s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem na Generalnoj skupštini ove sedmice.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo