Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 14:07 |

Kardinal Puljić - Opća bolnica: Potpisan sporazum o dušebrižništvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Delegacija Vrhbosanske nadbiskupije, koju je predvodio kardinal Vinko Puljić te sekretar Štefan Marković i svećenik Pero Brajko, posjetila je Opću bolnicu 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo. Sa direktorom Opće bolnice Zlatkom Kravićem, potpisali su sporazum o dušebrižništvu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sporazumom se uređuje način ostvarivanja prava pacijenata katoličke vjere koji se liječe u toj ustanovi, na pastoralnu službu. Sadrži pomoć pojedincu ili grupi, kroz aktivnosti kao što su liturgijska slavlja i podjeljivanje sakramenta, savjetovanje u pitanjima vjere i morala, posjećivanje pacijenata te saradnju u humanizaciji zdravstvene i socijalne zaštite.

Te poslove obavljat će bolnički kapelan Pero Brajko, koji će dolaziti na zahtjev pacijenta ili njegove porodice.

Direktor Kravić radostan je zbog dobre saradnje Bolnice i Katolički crkve te je najavio skoro potpisivanje sporazuma i sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH i Pravoslavne crkve, s kojima je također ostvarena saradnja.

Podsjetio je da je Opća bolnica akreditirana za kvalitetu i da se planski razvija. Za prakticiranje vjerskih i duhovnih potreba u bolnici osigurana je prikladna prostorija, koja je na raspolaganju vjerskim službenicima svih vjeroispovijesti i zainteresiranim pacijentima.

Direktor Kravić obišao je sa gostima tu prostoriju kao i Urgentni centar. Najavio je otvaranje novog odjeljenja pedijatrije za 2. oktobar ove godine, navode iz Opće bolnice.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Simpozij u Općoj bolnici - Pneumokokna bolest i imunizacija protiv te bolesti

Kardinal Puljić: S BiH skinuti 'luđačku košulju' i stvoriti državu jednakih prava za sve

Puljić: Mogu ljudi kako hoće, ali neće dokle hoće, jer je Božja uvijek zadnja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana