Bosna i Hercegovina     | 23.09.2019. 11:30 |

Crnadak na sastanku o zapadnom Balkanu, domaćin Federica Mogherini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak započeo je učešće na 74. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, koje će trajati do 25. septembra, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Prvog dana boravka u Njujorku, Crnadak je učestvovao na neformalnom radnom sastanku posvećenom zapadnom Balkanu, čiji je domaćin bila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini.

Glavne teme sastanka bile su nastavak evropskog puta regiona, kao i odnosi u regiji. Pored ministra Crnatka, na sastanku su učestvovali premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, ministar inostranih poslova Albanije Gent Čakaj, kao i kosovski predsjednik Hašim Tači.

S obzirom na to da se radilo o jednom od posljednjih sastanaka sa Federicom Mogherini na njenoj funkciji visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Crnadak je zahvalio za dosadašnju saradnju i izrazio nadu da će region nastaviti sa napretkom ka Evropskoj uniji nakon značajnih pomaka koji su napravljeni u periodu rada odlazeće Evropske komisije.

Govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je istakao da je u narednom periodu najvažnije da se u BiH uvede stvarna vladavina prava, posebno u smislu ostvarivanja rezultata u borbi protiv korupcije i obezbjeđivanja poštenih izbora na kojima bi građani mogli slobodno da se izjasne, bez izlaganja pritiscima i prijetnjama.

Naglasio je da su svi u BiH svjesni da napretka ka Evropskoj uniji neće biti bez formiranja vlasti na svim nivoima, te da su stranke koje su pregovarale o vlasti u prethodnih 11 mjeseci izgubile previše dragocjenog vremena i stvorile veoma negativnu političku atmosferu, kao i da je u ovom trenutku nemoguće procijeniti kad će vlast biti formirana.

Istaknuo je da su se kao rezultat takvih odnosa pojavile antiustavne i antievropske političke inicijative koje su dodatno uznemirile javnost, te je pozvao Evropsku uniju da svaku takvu inicijativu osudi i odbaci.

Ministar Crnadak je izrazio nadu da će konačan dogovor Beograda i Prištine biti postignut u najskorije vrijeme, te izrazio podršku napretku u provođenju reformi i na evropskom putu svih učesnika evropskog procesa na zapadnom Balkanu.

Učešće na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Crnadak nastavlja danas sastancima sa funkcionerima Ujedinjenih nacija, te sastankom sa ministrom inostranih poslova Maršalskih Ostrva na kojem će biti potpisan Sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo