Bosna i Hercegovina     | 22.09.2019. 15:12 |

Radionica Phil Rees o pričanju priča pomoću istraživačkog novinarstva na AJB DOC

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Novinari i mladi autori iz regije tokom drugog Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkan imaju priliku pohađati trening pod nazivom "Pričanje priče pomoću istraživačkog novinarstva" kojeg vodi nagrađivani britanski novinar Phil Rees, ujedno i osnivač Odjela za istraživačko novinarstvo na Al Jazeeri, a posljednjeg dana festivala, 24. septembra, radionicu će voditi urednik vijesti na Al Jazeeri Balkans Edo Čelebić.

Prvog dana treninga, 21. septembra, učesnici su raspravljali o metodama pripovijedanja koje se mogu koristiti u radu s istraživačkim sadržajem. Novinar Rees je započeo trening opisom jedinstvene metodologije istraživačkog novinarstva, koja nije konvencionalno novinarstvo predstavljeno pod drugim imenom.

Koristeći pripovijesti utemeljene na hipotezama, polaznici su raspravljali o izazovima s kojima se susreću istraživački novinari kada standardne tehnike nisu primjenjive. 

Drugog dana razgovarano je o alatima za snimanje filmova koji su dostupni novinarima, te na koji način novinar tokom istraživanja može prezentirati manjak podataka, kako bi tajni snimci trebali biti uklopljeni u kinematografsku priču te koji su zakonski izazovi u istraživačkom novinarstvu.

Trećeg dana planirano je za razgovor o budućnosti istraživačkih dokumentarnih filmova, s obzirom na rast 'tehnologija otvorenog koda' (OSINT) i evoluciju modernog života u digitalnoj stvarnosti te da li novinari trebaju postati grafički dizajneri.

Phil Rees je vršilac dužnosti direktora istraživačkog novinarstva u Al Jazeeri. Preselio se u Dohu 2013. godine i odigrao značajnu ulogu u stvaranju Istražne jedinice Al Jazeere.

Phil je diplomirao na Univerzitetu Oxford i pridružio se BBC-u kao pripravnički novinar 1982. godine. Pokrivao je Aziju, Bliski Istok, Afriku i Ameriku tokom 23-godišnje karijere u korporaciji.

Radio je na više od šezdeset dokumentarnih filmova. Dobitnik je više od 20 međunarodnih nagrada, uključujući po dvije s Kraljevskog televizijskog društva i Monte Carlo Televizijskog festivala.

Njegovi dokumentarni filmovi s Balkana uključuju "Posljednje stajalište Srba" (snimljeno na Kosovu 1997.) i "Sloba i Mira", oba za BBC. Philovu knjigu iz 2006., "Doručak s teroristima" The Guardian je opisao kao "izvanrednu", a Noam Chomsky kao "izvanrednu turneju".

Posljednjeg dana festivala radionicu pod nazivom "Priča iza priče " vodit će urednik vijesti na Al Jazeeri Balkans Edo Čelebić. 

Čelebić će sa učesnicima treninga razgovarati o prepoznavanju istinite priče, kao i posljedicama koje novinar može imati, o istraživačkom novinarstvu kao javnom interesu te kako objavljena priča može utjecati na političke, ekonomske ili diplomatske odnose u regiji.

Edo Čelebić rođen je u gradu Nišu na jugu Srbije 1978. Diplomirao je ekonomiju na Fakultetu za poslovne studije i pravo u Beogradu. Novinarstvom se bavi 23 godine. U dobi od 21 godine postao je najmlađi urednik vijesti na nezavisnoj radio stanici "Studio B" u Beogradu, nakon čega je počeo raditi kao urednik Nezavisne TV stanice "B92" te glavni urednik na "RTV Novi Pazar". Radio je kao dopisnik različitih regionalnih medija, poput "BH Radio 1" i "Radio 101" Zagreb. Posljednjih osam godina radi kao urednik vijesti u "Al Jazeera Balkans".  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održan prvi trening spusta u Saalbachu, važna provjera za Elvedinu Muzaferiju i bh. tim

Trening posvećen novinarskim pravima i medijskim slobodama

Fočo: AJB DOC ove godine premašio očekivanja organizatora, gostiju i publike (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom