Bosna i Hercegovina     | 22.09.2019. 11:14 |

'Evropske noći istraživača BiH 2019' bit će održane 27.septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22.septembra (FENA) - Kako bi se istakla kreativna strana nauke, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva naučni rad, u BiH se 27.septembra održava manifestacija „Evropske noći istraživača BiH 2019.“, pod sloganom “Let’s Steam ! Stvarajmo nove prilike!“.

Ovo je osma godina sada već tradicionalnog festivala nauke i istraživanja, koji se obilježava u preko 350 gradova širom Evrope i devet gradova Bosne i Hercegovine - Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Konjicu, Goraždu, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli, najavio je PR tim Noć istraživača.

Povodom Evropske noći istraživača, u utorak će u Info centru Evropske unije u BiH, biti upriličena konferencija za medije na kojoj će govoriti šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Ginaluca Vannini, pomoćnik ministra za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH Suvad Džafić, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koordinatorica projekta, TIDEA d.d. Aiste Lehman i naučnik Burch International University Sarajevo Dženan Kovačić.

 „Noć istraživača“ nastala je s ciljem promocije naučnih istraživanja, podsticanja mladih da razmišljaju o karijeri istraživača, kao i podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Evropska noć istraživača predstavlja priliku za susret i upoznavanje s izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u Bosni i Hercegovini. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Europska noć istraživača i u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo